Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Hunden der troede den var en kat


Beskrivelse


Billedbog. En fremmed hund flytter til byen. Den er vokset op som kat og ligner ikke andre hunde. Byens hunde og katte beslutter at jage den væk.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. apr. 1999

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 19. apr. 1999

Debutbilledbog både på tekst- og billedsiden. Det er en lang, lidt vildtvoksende historie om at stå ved den man er, selvom man er anderledes, og også at de små godt kan hamle op med de store og dominerende, blot de er talrige nok. Historien er illustreret med udtryksfulde og ret charmerende billeder, som sammen med teksten langsomt bygger op til det dramatiske højdepunkt, hvor den fremmede hund med det mærkelige navn og den underlige opførsel for alvor skal kanøfles og jages væk. Det er et velkendt tema i en ny, anderledes udformning. Den fremmede hund er vokset op som kat og adskiller sig fra andre hunde og øvrige dyr i byen. Den er aparte, og trods sit venlige gemyt beslutter de dominerende dyr at jage den væk. I en lidt bastand afslutning får hunden hjælp af de små og jagede dyr som mus og kaniner. Såvel historien som ill. har mange fine takter, og de spiller godt sammen i en dramatisk og vedkommende historie, som dog godt kunne strammes lidt op. Børn mellem 4 og 7 år vil fint kunne genkende og leve sig ind i den rare og kloge hunds mange kvaler, før den opnår accept. Som voksen må man uundgåeligt tænke på flygtninge og andre fremmedes problemer.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. apr. 1999

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 19. apr. 1999

Dette er en børnebog, der ikke er til at komme uden om - Én af de vigtigste billedbøger i de senere år. Disse store ord gælder Josefina Protacio Svejstrups meget alvorlige fabel om den underlige hund med det mærkelige navn, der ankommer til en pæn, ordentlig landsby. Lige under den pæne overflade gemmer der sig imidlertid en pøl af angst og usikkerhed, som udvikler sig til had. Det bærende tema er småligheden og selvtilstrækkelighedens udvikling til frådende terror og forfølgelse. Men der er mange andre lige så vigtige sidetemaer i den både barske og humoristiske fortælling. Temaer som identitet, normalitet og adoption indgår ganske naturligt og stilfærdigt i den mangetydige fabel. Som i H.C. Andersens bedste historier rummer fortællingen her så mange lag, at den taler til alle aldersgrupper over 3-4 år. Der er stof til mange dybe samtaler med børn om vigtige og påtrængende emner fra helt nære konfliktfelter i familie, børnehave og skole til store, uoverskuelige konflikter på verdensplan. Godt nok er bogen alvorlig, men den er ikke på nogen måde knugende eller opgivende - tværtimod. Sproget er afdæmpet og koncist og det samme gælder Anders Kaardahls fine oliekridt-tegninger. Billederne er stærke - men aldrig unødvendigt brutale. Historiens afsluttende pointe er mesterlig: overraskende og tankevækkende.


Politiken

d. 13. juni 1999

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 13. juni 1999