Bøger / skønlitteratur / roman

Hundeskolen : 42 stk. silke på tryk


Beskrivelse


Tidsbilleder fra besættelsestidens København, der bygger på forfatterens egne barn- og ungdomserindringer fra arbejderklassen, fortalt som prosadigte.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2012

af

af

Birgit Sloth

d. 19. jan. 2012

Erindringer fra besættelsestiden fortalt som prosadigte. Tidsbillederne er for den kulturhistorisk interesserede, men en beskeden tekststørrelse gør ikke bogen særlig ældrevenlig. Den er forsynet med et lidt blegt omslag uden bagsidetekst, der signalerer "gamle dage". Måske kan den give anledning til erfaringsudveksling ved oplæsning.

Erik A. Clausen debuterede i 1967, og han blev kendt som forfatter inden for genren arbejderlitteratur. Han har hele tiden blandet egne erindringer med beskrivelser af hverdagsliv i arbejderklassen i digte eller noveller. I Hundeskolen er der 42 tekster, kaldet "Silke på tryk", der skildrer livet i København under besættelsen, hvor forfatteren har været 10-15 år. Den ungdommelige synsvinkel fremtræder ofte som "vi". Den kortfattede tekst er ikke helt let tilgængelig, hvor opbrud i lange sætninger virker tilfældige og forstyrrende. Virkemidler er gentagelser, opremsninger med bogstavrim, mange ord med stort begyndelsesbogstav uden konsekvent gennemførelse. Der er en overflod af udråbstegn og fremhævelser af ord med stor skrift, der tydeligt viser forfatterens mening, mens andre ting virker indforstået. Ind imellem fanges en stemning.

To minutters stilhed af Lis Mølbjerg er også digte fra besættelsestiden, mens arbejderlitteraturen har fået et nyt pust med Beton af Jakob Mathiassen.

En samling prosadigte om mennesker og skæbner der giver et tidsbillede af besættelsestiden ud fra forfatterens erindring.