Bøger / skønlitteratur / roman

Augustus


Beskrivelse


Da Julius Cæsar myrdes i år 43 f. kr. har han udpeget sin kun 19-årige nevø, Octavius, til sin efterfølger. Allerede på dagen står det klart, at kejserværdigheden er en tung skæbne, han må bære. Williams lader os følge Augustus i hele hans fra del af et triumvirat til tiden som kejser.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 28. apr. 2016

Kejser Augustus, der efterfulgte Cæsar, endte som enehersker for romerriget i næsten et halvt århundrede. Siden antikken har mange skrevet om ham. Her er det John Williams, der fortæller hans historie på en måde, som vil gribe hans store publikum.

Indholdsmæssigt beskæftiger Williams sig med det centrale i det at være et menneske. Her i en historisk ramme, som han giver autencitet ved at lade bogen bestå af en række breve og andre optegnelser af angiveligt fra forskellige historiske og opdigtede personer fra samtiden. Han skaber et portræt af statsmanden som et menneske, underlagt en skæbne, som i hans tilfælde betyder en tilværelse som evigt mål for skrupelløse hofintriger. Bogen er fra 1971 og vandt "National Book Award", men den fremstår som frisk. Eviggyldig om man vil.

Williams har i sine tidligere romaner vist, at han er en sprogligt sikker, fantastisk forfatter, der graver dybere end de fleste af kolleger, og som til og med gør det med en lethed, som kun få andre mestrer. Her udnytter han den historiske ramme og en avanceret komposition til at fange os ind, og det lykkes ham at gøre skæbne og valg til noget, vi selv i vores lykkesøgende nutid kan genkende. Den fragmentariske opbygning gør bogen vanskelig at falde ind i, men holder man ved over et par kapitler bliver man belønnet med en dybt berørende historie om mennesket Augustus.

Man kommer til at mindes Graves' Jeg, Claudius, men Williams er vægtigere.


litteratursiden.dk

d. 4. maj 2016

af

af

Pia Bechmann

d. 4. maj 2016

En intens og levende beretning om kejser Augustus liv, kærligheden til Rom og det politiske magtspil. Blændende historisk roman i brevform. Medrivende og forrygende skrevet af John Williams. Brevforme...


Kristeligt dagblad

d. 26. apr. 2016

af

af

Kristian Østergaard

d. 26. apr. 2016


Politiken

d. 29. apr. 2016

af

af

Anne-Marie Vedsø Olesen

d. 29. apr. 2016


Berlingske tidende

d. 29. apr. 2016

af

af

Per Krogh Hansen

d. 29. apr. 2016


Weekendavisen

d. 29. apr. 2016

af

af

Anne Knudsen

d. 29. apr. 2016


Logos

2016, nr. 3

af

af

Kai Verner Nielsen

2016, nr. 3