Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hvid heks


Beskrivelse


Ellinor synes at morens hekseri og magiske urter har taget overhånd, men hun har svært ved at bryde med magien - især fordi hun er forelsket i Ravna. Janne, Rahvi og Snurre prøver at hjælpe hende.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Birgit Hald

d. 26. aug. 2002

Hvid magi er 2. bd. i L.B.'s ungdomsserie for de 13-17-årige om vennerne Janne, Ellinor, Rahvi og Snurre. Den lever kvalitativt op til forgængeren Mærket fra 2000, men stilen er mere afdæmpet og spændingskurven mere på det psykologiske end det actionprægede plan. Hovedpersonen er denne gang Ellinor, og hovedtemaet er E.'s oprør mod morens hekseri og magiske urter, men hendes stormende forelskelse i pigen Ravna spiller også en vigtig rolle. E. fortæller vedkommende og nuanceret om sit liv og opvæksten med spøgelser og magi afbrudt af optegnelser fra den dagbog hun skrev som 9-årig til sin bortrejste og meget savnede far. Man kan nemt leve sig ind i E.'s blandede følelser for moren og den forståelse for morens baggrund og handlinger hun efterhånden får. Personerne virker troværdige, og miljøet såvel udendørs som hjemme hos E. er skildret så man tydeligt ser det for sig. De fire venner går nu i gymnasiet forskellige steder i Oslo og ser ikke så meget til hinanden som før, men da E. må have hjælp til bryde med sin heksebaggrund, træder de selvfølgelig til. E. omtaler kort de fire venners tidligere oplevelser, og selv om læseren ikke her får så grundig introduktion til de tre andres baggrund, kan bøgerne sagtens læses uafhængigt af hinanden.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 26. aug. 2002

Hvid heks er forfatterens 2. bog på dansk. Det er en lang optrævling og afsløring af hovedpersonens familieforhold. Bogen er omfattende og for vedholdende læsere fra 14 år. Den er omfattende og virker til tider lidt frelst. I et forsøg på at forstå sin egen, forældrenes og bedsteforældrenes historie opsøger Ellinor, med hjælp fra 3 venner, fortiden. Hun finder svarene på nogle af hendes spørgsmål, da et forbudt loftsværelse udforskes. Bogens personer kommer ud for flere okkulte situationer og alternative behandlingsformer. E. vokser op med en mor, der er besat af hekseri. Hun er meget tilknyttet en veninde, hun betragter som sin søster. De er nu 16/17 år. Efter hvert kapitel er uddrag af gamle dagbogsblade fra E. var 9 år. Deres hus er besat af onde ånder. Mormoderen hjemsøger deres hjem. Moderen vil indvie E. i hekselære, men pigen ønsker ikke at gå i moderens fodspor. E. er lesbisk og hun forelsker sig i en smuk pige, der viser sig at være satanist. Der er ingen tvivl om, forfatteren har mange ting på hjertet, men bogen virker for rodet og usammenhængende. Den kan læses uafhængigt af den 1. bog i serien, Mærket, 00/23, hvor hovedpersonen var Janne, der sammen med Snurre og Rahvi, to handicappede drenge, også her udgør persongalleriet.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 13 (2003)

af

af

Solveig Andersen

Årg. 120, nr. 13 (2003)