Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hvor er tøsen?


Beskrivelse


Line på 13 år skal ride ponyen Tøsen for en ældre nabo. En dag bliver Tøsen stjålet. Samtidig forsvinder den nye klassekammerat Malene. Er der mon en sammenhæng?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 1998

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 2. okt. 1998

Hvor er Tøsen? har vist alt det, som en 10-12-årig hestebogslæser forventer: Stutteri Lundegård med tilhørende rideskole, dejlige 13-årige Line (hovedpersonen) - høj, langbenet og med langt lyst hår, mor og far, som ejer det hele, og så gode gamle Madsen og hans kone Erna, som laver så god mad o.m.m. Et reservat af kærlighed, forståelse og dyb menneskelighed. Et genkendeligt billede fra et utal af seriebøger. Men bag Madsens køb af ponyen Tøsen ligger en tragisk familiehistorie. Hvorfor fik han den hest så billigt på et kræmmermarked? En far og datter står alene tilbage, da moderen bliver trafikdræbt. Kaos! De prøver nye veje. Pigen (Malene) får en pony. Kan ikke styre den. Begge bliver smidt ud af den daværende rideskole. Faderen sælger ponyen til en hestehandler. Og så kører "krimiindslaget". Malene stjæler sin hest tilbage ved et stævne og søger til skovs. Alle ressourcer bliver sat ind. Alt ender fint. Nye medlemmer til reservatet. En spændings- og drømmeverden, som i et par timer løfter sin læser lidt ud af virkeligheden. Bogen tilføjer ikke genren noget nyt.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 1998

af

af

Bente Nielsen

d. 2. okt. 1998

Temaet i denne lille handlingsmættede trivi er heste. Det er krydret med menneskelige problemer og en hel del spænding. Forfatteren, der er ukendt, giver her et udmærket bud på en moderne hestebog med en nutidig skildring af mennesker og miljøer. 13-årige Line bor på en rideskole. Hendes mor er ridelærer, og hendes far er en berømt dressurrytter. Det er derfor ikke altid let for Line at leve op til forældrenes rideambitioner. En ældre nabo køber en smuk og tilsyneladende rolig pony Tøsen, som Line skal ride for ham. Det viser sig dog hurtigt, at Tøsen har tilbøjelighed til at smide Line af. Til et stævne bliver Tøsen stjålet, og samtidig forsvinder en nytilflyttet pige Malene. En sammenhæng anes og Malenes triste historie kommer frem. Både voksne og børn træder hjælpende til, og alt ender godt. Der er ganske megen hestesnak i bogen, men også gode relationer omkring kammeratskab, skole, arbejde og forældre, hvilket giver bogen en fin dimension. Bogen er anden del i en serie, men kan snildt læses selvstændigt. Sproget er velformuleret og velskrevet. Layoutet er pænt, men forsiden ligner et glansbillede. Bogen vil blive slugt af hesteglade piger fra 11 år, og de vil snart spørge efter de næste.


Landsbladet Hest

1998, nr. 9

af

1998, nr. 9