Bøger / faglitteratur

Hvordan de som råber islamofobi i virkeligheden går racisternes ærinde


Beskrivelse


Antiracistisk og religionskritisk manifest skrevet af Charb (Stéphane Charbonnier), som var chefredaktør og tegner på det franske satireblad Charlie Hebdo og blev dræbt i terroranslaget mod bladet d. 7. januar 2015.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2016

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 28. jan. 2016

Tidligere chefredaktør på Charlie Hebdo - Charb retter i dette manifest en grundlæggende kritik mod begrebet islamofobi og dets anvendelse. Henvender sig primært til politisk og samfundsengagerede borgere.

Stéphane Charbonnier (Charb) var chefredaktør på Charlie Hebdo indtil ham blev dræbt i terrorangrebet mod bladet den 7.1.2015. Få dage forinden færdiggjorde han dette manifest, som er en kritik af begrebet islamofobi, og den måde det benyttes på. Hans ærinde er bl.a. at synliggøre hvorledes forskellige racistiske krænkelser transformeres til islamofobiske krænkelser og dermed gøres til et spørgsmål om religion og ikke til en social diskrimination. Charb argumenterer ud fra flere aktuelle eksempler, især franske, men også de danske Muhammed-tegninger inddrages.

Bogen er et skarpt indlæg i debatten om islam og islamofobi og et velargumenteret forsvar for individet. Charbs indlæg er fyldt med humor og sarkasme, og med dette afsæt sætter bogen fokus på den udnyttelse af angsten for islam der opstår, når forskellige politiske og religiøse fundamentalister forsøger at rokke ved grundlaget for vestens åbne samfund.

Der findes ikke noget sammenligneligt materiale på dansk.


Berlingske tidende

d. 5. feb. 2016

af

af

Claes Kastholm Hansen

d. 5. feb. 2016


Information

d. 15. feb. 2016

af

af

Flemming Rose

d. 15. feb. 2016


Religion

2016, nr. 2

af

af

Bodil Kruse

2016, nr. 2