Bøger / faglitteratur

Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt : en gyser om kolesterolmyten & medicinalindustrien med en alternativ forklaring på hjerte- karsygdommene


Beskrivelse


"Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt" er en opfølger til Uffe Ravnskovs første bog "Kolesterol – myter og realiteter", men hvor "Kolesterol – myter og realiteter" hovedsagelig tager sig af den tekniske side af sagen, påviser "Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt", hvordan det er lykkedes at overbevise hele verden om, at mættet fedt og højt kolesterol er farligt for sundheden. Man har forvandlet hvidt til sort ved at ignorere alt, der har talt imod dette, ved at overdrive eller forvanske trivielle forskningsresultater eller ved at citere modstridende resultater på en måde, der har givet det indtryk, at de har støttet hypotesen. Man har undertrykt og latterliggjort kritiske forskere og publiceret manipulerede resulatater i videnskabelige tidsskrifter. Den nye bog byder desuden på en opsummering af de mest indlysende argumenter i en relativ letlæst form samt præsenterer en lang række nyheder på området. I Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt kommer det blandt andet frem, at et nyt kolesterolsænkende eksperiment har vist, at åreforkalkningen bliver værre, jo mere man sænker kolesterolet, at kolesteroltallet hos patienter med akut infarkt er lavere end normalt, og at infarktpatienter med de laveste kolesteroltal løber den største risiko for at dø de efterfølgende tre år. Derudover afsløres det, at det hidtil største kolesterolsænkende eksperiment har vist, at man kan få diabetes hvis man sænker kolessterolet og at de medicinske tidsskrifter vrimler med artikler, hvor kendte forskere står som forfattere, men som i virkeligheden er skrevet af lægemiddelindustriens skyggeskribenter. Uffe Ravnskov peger på, at 28 kosteksperter udpeget af WHO og FAO for nylig har publiceret en ny rapport, hvori de erklærer, at der ikke findes videnskabeligt bevis for, at mættet fedt er farligt, så opgøret med kolesterolhypotesen har aldrig været mere aktuelt end nu.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2010

af

af

Jette Landberg

d. 12. aug. 2010

For dem, der interesserer sig for debatten om kolesterols skadelige virkning contra kolesterolsænkende medicins skadelige virkning og årsagerne til blodpropper.

Uffe Ravnskov udgav sin første bog på svensk om emnet i 1992, den udkom i en ny udgave på dansk i 2008 Kolesterol - myter og realiteter. Denne var en kritisk analyse af de videnskabelige studier, der bruges i kolesterolkampagnen og en gennemgang af de studier, der modsiger disse. I herværende nye bog ønsker forfatteren at vise, hvordan det har været muligt at overbevise hele verden om kolesterolets og det mættede fedts farlighed på et tyndt grundlag. I første del modgår han argumenterne for dette og gentager nogle af de bedste modargumenter fra den første bog i forenklet form. I anden del får vi eksempler på de metoder, der bruges i kampagnen, og endelig får vi hans teorier om, hvor man så skal søge årsagerne til åreforkalkning. Ravnskov er dansk uddannet læge, der fortrinsvis har arbejdet i Sverige. Han har skrevet en lang række videnskabelige artikler om sine teorier og modtaget 2 priser for sin kritik.

Den gængse opfattelse af kolesterol og mættet fedt som farligt optræder i mange bøger om kost og sund levevis. Ravnskovs teori er tidligere beskrevet i hans første bog, der udkom på dansk i 2008.

Et interessant indlæg i debatten om hvorvidt kolesterol og mættet fedt er hovedårsagen til blodpropper. Uenigheden er stor blandt lægerne, og flere hjertelæger modgår Ravnskovs argumenter.


Sygeplejersken

Årg. 110, nr. 20 (2010)

af

af

Karen Ellen Spannow

Årg. 110, nr. 20 (2010)