Bøger / faglitteratur til børn / gådebøger

Hvorfor turde tossen ikke -? - og andre gåder


Beskrivelse


Gådebog, hvor det er nemt at finde svarene. De står nemlig lige på den næste side.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2010

af

af

Jesper Holtoug

d. 8. okt. 2010

En gådebog af den lette slags, som med helt enkle tekster og illustrative stregtegninger fortæller sine små hovedbrud, så de er tilgængelige allerede fra 6-7-års alderen. Vis bogens forside frem og anden formidling er unødvendig.

Bogen består af 30 forskellige gåder med hvert sit dobbeltopslag, hvor man skal bladre for at finde svaret. Spørgsmål og svar illustreres ved hjælp af forfatterens egne forklarende billeder, hvilket afgørende letter forståelsen. Typen af gåder veksler. Vi får gamle branderter som: "Hvad vejer mest - et kilo vat eller et kilo jern?" Vi får også skrupskøre gåde-vitser som: "Hvad er ligheden mellem en and og et cykelstativ ". Svaret på den sidste er: De er begge lavet af jern - undtagen anden. Gådeformerne veksler altså og det samme kan siges om kvaliteten: fra de sjove og overraskende til de virkelig tynde og nedslidte. Keld Petersen er en absolut rutineret gådefortæller og -tegner med et imponerende bagkatalog indenfor genren.

Der findes overordentlig mange gådebøger for børn - også for de helt unge. Bedst sammenlignelige er samme forfatters tidligere udgivelser: Gåder for børn, Hvor mange indianere...? og Hvad gør hønen...?.

Idéen med illustrerede gåder er god. Disse forklarer, tydeliggør og tilføjer nye humoristiske dimensioner til spasen. Dette fungerer rigtig godt i en del af denne bogs indslag, men ikke engang sjove billeder kan redde de virkelig sløje gåder. Fin og fornøjelig bog, hvor gåde-kvaliteten dog er for svingende.