Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Indien


Beskrivelse


Indien er et stort land med mange modsætninger. Her fortælles kort og let om historien, geografien, de sociale forhold, dyrelivet osv., og så møder vi 7-årige Subia og hendes familie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Bogen behandler emner som udviklingsbistand, befolkningseksplosionen, Indiens historie og geografi, det politiske styre, kastevæsen, religion, de kulturelle modsætninger og den politiske urom.m. Visse afsnit er ret factsmættede, mens andre er holdt i en mere livlig, journalistisk stil, der formidler indtryk af dagliglivet og forskellige miljøer og mennesker. Tilsammen gi verafsnittene et udmærket indtryk af det store, modsætningsfyldte land, fint understøttet af de mange farveillustrationer i form af fotos, kort og grafer. Bogen kan læses fra ca. 13 år og er lidtsværere både i form og indhold end Anita Ganeris' Indien fra 1994 og Bridget Ardleys Indien fra 1990. Kan også anvendes som en introduktion til emnet for voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen og den tilhørende video udsendes i serien Mennesker og samfund, ligner layout og udstyrsmæssigt serien øvrige titler. Serien udmærker sig ved at beskrive forskellige befolkningsgrupperslevevilkår og levevis udover de rent faglige geografisk/historiske/ samfundsmæssige forhold. Efter et par korte indledningsafsnit, der sætter Indien i relation til Danmark, føres læserennaturgeografisk, klimatisk og produktionsmæssigt rundt i landet. Derefter et historisk rids med vægt på samfundsforhold og religion samt den nyeste historiske udvikling. Til sidst får eleven så enrække indblik i forskellige inderes liv i hverdag og fest. Bogen er gennemillustreret med relevante fotos, kort og statistiske oplysninger. Disse bryder på alle sider den tospaltede tekst. Dennekan læses med udbytte af elever fra 7. klasse og opefter, hvor bogen kan indgå i en række undervisningsforløb i geografi, historie og samfundsfag. Den supplerer udmærket skolebibliotekets øvrigenyere titler om Indien iserierne Jorden rundt. Barn i... og Asienbiblioteket, alle fra 1988-94 samt den helt nye Indien af David Cumming i serien Udviklingslande fra 1995.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 1997

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 7. okt. 1997

Serien De små fagbøger har efterhånden leveret flere velbearbejdede fagbøger for de yngste elever. Denne titel er ingen undtagelse. Bogen gennemgår Indiens klima, historie og natur. Den beskriver de store geografiske, sproglige, religiøse og økonomiske forskelle i det folkerige land. Vi møder en indisk familie og læser om bryllupstraditioner og religiøse traditioner. Bogen afsluttes med en kort redegørelse for de nye tider med edb og satelitter, der også er blevet en del af Indiens hverdag. Alle emnerne behandles kortfattet og sagligt. Teksten er let forståelig og sat i mindre tekstblokke hvor sammensatte ord er delt - det er reel faglitteratur for elever fra 3. klasse. Bogen er spækket med skarpe og smukke farvefotografier der støtter teksten. Bag i bogen findes en brugbar og kommenteret litteraturliste. Forfatteren har selv leveret andre titler om Indien: Barn i - Indien fra 1994 og Indien fra 1995. Desuden har vi bl.a.: Indien af David Cumming fra 1995 og I for Indien af Prodeepta Das fra 1996. Men ingen af disse titler er beregnet for de ivrige 3. klasses elever, så denne titel er ikke bare et supplement.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 1997

af

af

Elin Søborg

d. 7. okt. 1997

De små fagbøger er angiveligt skrevet for børn på 7-11 år og indenfor emnerne: natur, fremmede lande, gamle dage, teknik og dyreliv. Denne forsøger i 10 korte kapitler, de fleste over en dobbeltside, med stort trykt verssat tekst, orddelinger og et væld af flotte, stemningsfulde farvebilleder, at give et allround billede af Indien: klima, historie, sociale forhold, dagligdag, religion og traditioner. Det må på den givne plads blive lidt skematisk, men det lykkes faktisk at formidle både nogen viden gennem den en anelse tørre tekst og en stemning mest gennem de særdeles gode og fortællende fotografier. Vi møder også her Subia og hendes familie, som Peter Garde skildrede i billedbogen Barn i Indien, 1994. Den meget lette tekst kan faktisk læses af gode læsere i slutningen af 1. klasse/begyndelsen af 2. klasse, hvor de fleste af oplysningerne også vil kunne kaperes, og vi har intet andet så let om emnet. Denne bog og hele seriens koncept falder godt i tråd med den almindelige opmærksomhed omkring børns læsning. En god begynderlæsningsbog kan også gerne være faglitterær.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 13 (1998)

af

af

Birte Sørensen

Årg. 115, nr. 13 (1998)


Læsepædagogen

Årg. 46, nr. 4 (1998)

af

af

Jette Andersen

Årg. 46, nr. 4 (1998)