Fem finske kvinder bliver efter 2. verdenskrig sendt i fangelejr i Norge som tyskerpiger og må senere gå hele vejen hjem til Finland. Hjem til hvad? For læsere af romaner om stærke kvinder.
I det nordlige Finland lever Irene i et tavst ægteskab og ser aldrig sin voksne søn, og i løbet af 2. verdenskrig indleder hun et forhold til en tysk officer. Efter krigen bliver de kvinder, der har fraterniseret med fjenden, sendt til en norsk fangelejr. Derfra må Irene og fire andre gå den lange vej gennem et krigshærget Lapland og tilbage til deres hjemegn. Turen er hård og kold, og de lokale ser skævt til kvinderne. De lærer hinandens inderste hemmeligheder at kende, men alle er de skamfulde over det med tyskerne. Blot ikke Irene, som aldrig bøjer nakken og lever resten af sit liv på kanten. Det er Tommi Kinnunens (f. 1973) tredje roman på dansk, og den har vakt stor opmærksomhed i Finland.
Kinnunen giver overbevisende stemme til de svageste, nemlig de finske tyskerpiger, der gik hjem fra Norge og aldrig nogensinde fortalte nogen om turen. Kvindernes skæbne gør indtryk, og det samme gør deres styrke og vilje til at overleve på trods. Kvindeportrætterne er rå, og efterhånden skrælles alle lag og facader af, og de tætte naturskildringer sætter den hårde vandring i relief.
Læses fx sammen med de danske SigneSignes hjemkomstMormor dansede i regnen og s hjemkomst eller den norske Mormor dansede i regnen De levende naturskildringer findes fx også hos norske Britt Karin LarsenLæses fx sammen med de danske Signe og eller den norske Mormor dansede i regnen De levende naturskildringer findes fx også hos norske Britt Karin LarsenLæses fx sammen med de danske Signe og Signes hjemkomst eller den norske De levende naturskildringer findes fx også hos norske Britt Karin Larsen.