Bogen henvender sig væsentligst til folkeskolens ældste klasser, men kan dog bruges som orientering i de gymnasiale uddannelser.
Følgerne af den første profetaffære, som den kaldes i bogen, er velkendte, og det er naturligt nu ved den anden krise at rejse spørgsmålet om muslimer i Europa indbyder til samliv eller konflikt? Debatten om integration af de muslimske indvandrere er yderst vigtig i disse år, hvor Europas fødselsrate falder. Bogen yder et godt bidrag til disse overvejelser. I punktnedslag behandles muslimernes forhold til Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig og Storbritannien. Forfatteren er velrenommeret mediejournalist og Mellemøst-kender.
Bogen er udsendt som tredje bind i forfatterens trilogi Den globale terrorisme, 2002 og Terrorkrigen og Det ny Mellemøsten, 2004.
Bogen er aktuel nu ved den anden Muhammed-tegningkrise, og den opfylder orienteringsbehovet for folkeskolens ældste elever, men mangler en grundighed, som elever i fx de gymnasiale uddannelser kunne efterspørge. Der er fx ingen kilder gengivet i bogen ligesom en litteraturliste mangler. Bogen er velskrevet og præget af forfatterens store kendskab til området. Illustrationerne er store og rigelige og er velegnet til diskussion på klassen.