Fabulerende rundtur i ikoner og symboler inden for fransk skønlitteratur, kunst og historie fortalt for Frankrigsinteresserede.
Forfatteren er tidligere kulturredaktør på Weekendavisen og Politiken og cand.mag. i fransk. Han har skrevet adskillige bøger om fransk politik, kultur og åndsliv fx Undskyld mit franske, 2012. Nærværende bog er foranlediget af Charlie Hebdo-affæren i 2015 og ser på hvordan denne begivenhed føjer sig til ikoniske fænomener fra fransk skønlitteratur, kultur og historie: Fx Marianne, Jeanne, Madame Bovary, Marseillaisen, Baguetten, Proust og Hanen. Den fortolker de nævnte fænomener som en slags skabeloner for politikere, skønlitterære forfattere og intellektuelle og noget som har bestemt fransk åndsliv og republikkernes historie især siden revolutionen i 1789.
Bogen er let forståelig og kredser om tanken om, at der skulle findes en universel ide bag Frankrig, Frankrigs mission i verden. Den forholder sig overvejende kærligt, men til tider også humoristisk til franskmænds opfattelse af sig selv som noget særligt.
I nyere tid er der langt mellem bøger, der ser Frankrig som en ide og noget specielt. I 2007 udkom De danske og de franske som analyserer fænomenet.