Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Jammergøjen og den ynkelige hval


Beskrivelse


Billedbog med en forunderlig gendigtning af historien om Jonas og hvalen fra Det gamle Testamente. Her kommer også hvalen til orde. Den synes det er meget ubehageligt at have Jonas i maven.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2002

af

af

Else Lerche

d. 2. okt. 2002

Bag billedbogens titel gemmer sig en genfortælling af den underfulde historie fra Det gamle Testamente om Jonas og hvalen. Peter Mouritzen, som allerede har vist at han også kan skrive bemærkelsesværdige billedbøger, har skrevet historien så den i fundamentet er tro mod forlægget, men han digter med med en humor og i et velskrevet sprog, så den bliver endnu mere forunderlig og levende for billedbogslæsere fra 4 år. Jonas ́tanker og dialog, og at han ikke forstår noget af alt det mærkelige der sker, fanger læserens opmærksomhed. Men det gør hvalen, der selv kommer til orde med forklaringer og følelser, også, fx at det er ubehageligt at have Jonas i maven. Lasse B. Weinreich debuterer som illustrator af billedbøger. Det gør han i en flot ekspressiv streg der går godt i spænd med teksten. Han bruger stærke farver, lagt dækkende på, og anvender kraftig sort konturstreg. Han bruger varierende beskæringer og perspektiver hvilket gør dem spændende af aflæse. Især i personerne ses at han er uddannet reklametegner. Højresiderne udfyldes helt af farveillustrationerne. På venstresiderne står teksten i en stor åben sats ledsaget af en mindre s/h tegning. Forsiden af Jonas i vandet på vej mod hvalen fanger øjet. Bagsideteksten fortæller om indholdet.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2002

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 2. okt. 2002

Denne moderne version af den gammeltestamentlige fortælling om Jonas, der forsøger at stikke af fra Gud og i stedet havner i hvalfiskens bug er både underholdende og tankevækkende. Moderniseringen af sproget gør historie og morale herligt genkendelig og hverdagsagtig. Når Jonas undlader at følge Guds befaling, er det fordi han frygter livets kendte tildragelser mere end han frygter Gud. Han er ganske enkelt bange for enten at blive til grin eller at få tæsk. Se, det er jo noget et barn kan forstå. Peter Mouritzens befriende jordnære gendigtning ledsages af de skønneste, kraftfulde illustrationer, udført af billedbogsdebutanten Lasse Weinreich. Med en fin blanding af humor og respekt for fortællingen tilføjer billederne nye lag og nye vinkler på historien. De bedste af fortællingerne fra Det Gamle Testamente rummer tankegods til mange spændende samtaler med børn. Her inviteres til snak om tro, håb, tvivl, mod og medfølelse. Og situationen med helst at ville stikke af fra det hele er lige genkendelig i dag som dengang og lige genkendelig for børn som for voksne. Særdeles anvendelig i dansk- og kristendomsundervisningen og til filosofisk snak med de 6-10 årige.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 50-52 (2002)

af

af

Tove Kettner Heiberg

Årg. 119, nr. 50-52 (2002)


Berlingske tidende

d. 12. apr. 2003

af

af

Kari Sønsthagen

d. 12. apr. 2003


Kristeligt dagblad

d. 30. nov. 2002

af

af

Helene Moe

d. 30. nov. 2002


Kristeligt dagblad

d. 10. okt. 2002

af

af

Birgitte Larsen

d. 10. okt. 2002



Informationer og udgaver