Bøger / faglitteratur

Jesus & apokryferne : historisk eller gnostisk kristendom


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Hans Michelsen

2007

Hensigten med denne bog er at give den almindelige kristne læser mulighed for at tage stilling til de påstande om kirkelig svindel og sammensværgelse, der jævnlig fremføres i medierne i dag. Ved at vise, at der er en teologisk, saglig grund til at visse skrifter ikke er optaget i den kanoniserede Bibel, tages til genmæle bl.a. mod Dan Browns Da Vinci mysteriet, 2004. Det gøres ved at gennemgå de skrifter, der kaldes de apokryfe eller skjulte skrifter. Bogen henvender sig til læsere med en seriøs interesse i den historiske Jesus samt i Bibelens tilblivelseshistorie.

I indledningen gives en kort oversigt over udgivelser af apokryfer som en forsmag på selve teksten, hvor apokryferne undersøges. Foruden Det ny Testamentes kanon gennemgås antikke jødiske og kristne skrifter. Desuden er der et omfattende afsnit om de gnostiske skrifter. Til slut i appendix gendrives mange af Dan Browns påstande og teser. Forfatteren er ph.d.-studerende, cand.theol. og tidligere skoleleder på Luthersk Missionsforenings Missionsskole.

De originale apokryfe skrifter er udgivet flere gange, og her skal blot peges på Thomasevangeliet, 2005, Oldkristne tekster, bind 1-3, Nytestamentlige apokryfer, 2002, De gammeltestamentlige pseudepigrafer, 2001 og Det Gamle Testamentes apokryfe bøger, 1998. Hertil kan lægges den mere spekulative litteratur, der er fulgt i halen på Dan Brown-interessen.

Bogen giver en letlæselig og redelig gennemgang af de forskellige apokryfers historie helt op til vor tid. Dens ærinde er at vise, at der er en teologisk-saglig grund til, at nogle skrifter allerede i det første århundrede ikke blev indlemmet i Bibelen. Det er en faktamættet og oplysende bog.


Kristeligt dagblad

d. 11. apr. 2007

af

af

Morten Thomsen Højsgaard

d. 11. apr. 2007