Bøger / skønlitteratur til børn / grønlandske sagn

Kaassassuk - den forældreløse


Beskrivelse


Billedbog genfortalt efter grønlandsk sagn. Den forældreløse dreng Kaassassuk mishandles af sine bofæller. Han møder Kraftens Herre, som udstyrer kam med enorme kræfter, og en dag tager han hævn ...

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Kaassassuk har en slem skæbne. Hans forældre dør, da han er lille, og han går fra plejefamilie til plejefamilie, da han er svær at holde ud på grund af hans voldsomme afføring. Lidt morskabhar man dog af at løfte ham op i næseborene, som er det eneste på ham der vokser. Mad under man ham dårligt og trækker derfor hans tænder ud, efterhånden som de vokser frem. Børnene mobber ham ogstopper afføring i hans næsebor og ødelægger hans legetøj. Men Kraftens Herre hjælper ham og giver ham kæmpekræfter med det resultat, at alle bopladsfællerne står på pinde for ham. Forgæves, foralle må de lide hævnens bitre død, indtil Kaassassuk endelig møder sin overmand. Usædvanlig og fremmedartet sagnfortælling bearbejdet efter Knud Rasmussens nedskrivning og med dejlige og autentiskegrønlandske akvareltegninger - lidt stive i figurtegningen, men fulde af stemning og atmosfære. Hvilken børnegruppe, der vil få glæde af denne sære og noget abrupt afsluttede fortælling er megetsvært at sige, man kanmåske ligefrem frygte, at den kan styrke vores fordomme. Emnearbejder i 3.-5. klasse om Grønland, sagn eller mobning eren mulighed, men forsigtighed og omtanke er absoluttilrådeligt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

Smukt ill. grønlandsk billedbog som udg. både i Grønland og Danmark. Det er en genfortælling efter et grønlandsk sagn om den forældreløse dreng Kaassassuk, der mishandles og drilles af bådebørn og voksne på bopladsen. En dag møder han Kraftens Herre, et uhyre, der udstyrer ham med overnaturlige kræfter. Han tager hævn og udrydder de fleste af sine bopladsfæller, men overmodet griberham og en dag møder han sin overmand. En på mange måder barsk historie, som genfortælles i jævnt dansk og enkle sætninger, som lader den højdramatiske fortælling tale for sig selv uden særligevirkemidler, detaljer eller forklaringer. Det centrale hævnmotiv er et yndet motiv i grønlandsk fortælletradition. Hertil kommer en spændende, fremmedartet natur og kultur, hvor ånder ogovernaturlige kræfter spiller en fremtrædende rolle. Sagnet ledsages af smukke akvarelbilleder af grønlandsk natur og mennesker, som fint formidler sagnets særlige karakter og skiftende stemninger,tegnet i en enkel, primitiv stilog malet i lysende farver. Sagnet findes også i Kirsten Gade: Sagn og eventyr-fra Grønland (1982). Billedbogsversionen giveren fin anledning til at formidle densæregne grønlandske fortælletradition til danske børn fra ca. 5 år og opefter.


BUM

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)

af

af

Vagn Sohn

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)


Det fri aktuelt

d. 7. dec. 1994

af

af

Steffen Larsen

d. 7. dec. 1994