Bøger / skønlitteratur / roman

Kærligheden, krigen


Beskrivelse


Både den franske besættelse af Algier og det traditionelle kønssyn i landet rammer kvinderne hårdt. Forfatteren skildrer begge dele ved at give stemme til både besættelsesstyrker og kvindeskæbner fra 1830-1960.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2008

af

af

Per Månson

d. 4. juni 2008

Vil man have et indblik ind i de lukkede kvinderum i Nordafrika eller har man historisk interesse, er denne bog en sjælden mulighed.

Forfatterinden, der er fra 1936, hedder egentlig Fatima-Zohra Imalayen, men skriver under pseudonymet, der på arabisk betyder uforsonlig. Det er da også vrede, der til dels driver forfatterskabet, men heldigvis også meget store litterære evner. I denne bog, der som Shahrazads søster fra 2006, er en del af en planlagt tetralogi, er temaet dobbelt: Frankrigs besættelse af Algeriet og islams besættelse af kvinderne. Det ene spor starter i 1830 og fortsætter til 1960, og her fortæller Djebar om krigen oftest gennem breve og dagbogsoptegnelser fra besættelsestropperne. I det andet spor giver hun stemme til en række kvindeskæbner - heriblandt måske også sig selv? - der først oplever den religiøse besættelse, men senere mere og mere bliver aktive deltagere og ofre i landets frihedskamp Det er en flot og gribende bog, der dog både sprogligt og kompositorisk stiller store krav til læseren.

De to første bøger i tetralogien hænger ikke umiddelbart sammen, men skal som de øvrige bind samlet give en skildring af kvinders forhold i Nordvest-Afrika.

En litterær perle, der giver en dybere indsigt i nordafrikanske kvindeforhold.


litteratursiden.dk

d. 25. aug. 2008

af

af

Pernille Lisborg

d. 25. aug. 2008

Voldsom og brutal roman om Frankrigs erobring og kolonisering af Algeriet. Men også en stærk og poetisk roman om oprørstrang og seje kvinder. Ved morgengry den 13. juni 1830 lægger den franske flåde s...


Information

d. 21. aug. 2008

af

af

Marianne Ping Huang

d. 21. aug. 2008


Weekendavisen

d. 5. sep. 2008

af

af

Lars Bonnevie

d. 5. sep. 2008



Informationer og udgaver