Bogen henvender sig især til fagfolk, der arbejder med psykisk syge men også til brugerne af systemet, der på de sidste sider får en række gode råd.
Line er i dag 20 år, og beskriver her sit vanskelige liv fra problemerne begynder i skolen med mobning og skolefobi over depression, en tvivlsom Asperger-diagnose til hun får elektrochok som 19-årig og en diagnose som skizofren. Vi følger hende ud og ind ad psykiatriske afdelinger, opholdssteder og hjemmet, som hun først savner forfærdeligt, men senere heller ikke rigtig kan holde ud at være i. Hun er selvmordstruet og selvskadende, skærer sig med alt det, hun kan finde, brænder sig og tager piller. Line skriver nedslag i sit liv i en slags dagbogsform blandet med journaloptegnelser. Bogen giver et rystende indblik i Lines plagede sind set helt indefra med hendes egne ord og beskriver problemet med at finde en diagnose.
Line har tidligere skrevet den mindre Lines historie, der beskriver tiden frem til 2007. Den er mere henvendt til de pårørende, hvor Kampen mod eksistensen er grundigere, den har også journalnotater med, samt tiden efter skizofreni-diagnosen. Andre bøger om selvskade er fx Kampen mod kroppen, 2010, og Når livet gør ondt, 2008, begge af Per Straarup Søndergaard. Den første er interviews med unge med spiseforstyrrelser og ser således også problemerne indefra.
En fin og rystende beskrivelse af at være psykisk syg, som bør læses af alle fagfolk, der arbejder med psykisk syge.