Bøger / skønlitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Kan I gætte?


Beskrivelse


Superbørnene klæder sig ud. Kan du gætte, hvad de er?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kirsten Thorning Thagaard

2007

To letlæsningsbøger til den allerførste læsetræning og legelæsning i børnehaveklassen (5 år). Første gennemlæsning vil på det tidspunkt skulle foregå sammen med en voksen, der kan gelejde barnet gennem bogen. Efterfølgende kan barnet læse bogen alene.

Forfatteren har skrevet mange letlæsningsbøger, fx Tvillingebøgerne om Mille og Malte. I den nye serie præsenteres barnet for en ting, som sættes ind i en enkel handling med korte, overskuelige ord, mange rim og gentagelser. I Kan du gætte? (let-tal 7) handler det om en hat, en maske, en heks og supermand, som sættes sammen i enkle sætninger. Til sidst præsenteres superbørnene, som er seriens hovedpersoner. Sæt b foran ørn (let-tal 8) er bygget op på lignende vis med en taske, en bog, en ørn, en ridder og en borg, hvor læseren på pædagogisk vis bliver præsenteret for fonemanalyse. De herlige, farvestrålende illustrationer med bevægelse støtter læsningen, giver stof til samtale og fortæller en historie i sig selv. Layout er åbent og meget indbydende. Forsiderne antyder et kig ind i handlingen med en illustration fra bogen og giver en forventning om fantasi.

Bøgerne bygger på det new zealandske reading recovery-princip, hvor bogens læsbarhed vises med et let-tal (let 7). Letlæsningshylden bugner, men der findes ikke så mange på dette meget lette niveau.

De to første bøger i den planlagte serie på ti er et godt bud til barnets første læsning hjemme eller i skolen. De mange illustrationer giver rig mulighed for meddigtning og tilføjelse af flere ord fra bogens univers. Et indbydende tilbud til begynderlæseren.