Bogen er for læsere af litteraturhistoriske temaer og vil kunne anvendes som inspiration til fortolkninger i læsekredse og i ungdomsuddannelserne.
Forfatteren har undersøgt hvilken rolle "blikket" spillede i nordisk dekadencelitteratur i slutningen af 1800-tallet og i dansk litteratur i 1990'erne. Traditionelt set har kvinden været et objekt og manden subjektet. Derfor har "blikket" været mandens blik. Gennem nyfortolkning af bl.a. Strindbergs En dåres forsvarstale, viser hun at kvinder absolut ser og yder modstand, men at det hidtil har været en overset pointe. I den nye litteratur analyseres bøger af bl.a. Grøndahl, Sabroe, Hesselholdt og D. Willumsen. Her er kvinderne enten døde, blevet blinde eller bærer briller. Litteraturen i 1990'erne afspejler tilsyneladende ikke 100 års udvikling. Der er gjort rede for relevante teorier, og tendenser inden for andre kunstarter inddrages. Bogen er bearbejdet ud fra en magisterkonferensafhandling ved Aarhus Universitet.
T. Thurah: Tekstanalyse og litterær metode, 2010 og M. Jørgensen.Tæt på litteratur, 2010 er om generelle analysemetoder.
En fængende og ret let skrevet bog, der sammenligner to forskellige perioders skønlitterære tekster. Med "blikket" som tema belyses forholdet mellem køn før og nu. Det er meget mere end litteraturhistorie, idet bogen perspektiverer udviklingen af mand/kvinde forholdet i samfundet.