Historien om hittebarnet Kaspar Hauser har fascineret i snart 200 år. Denne roman indeholder en "oversættelse" af den dagbog, der påstås at tilhøre Kaspar Hauser. For læsere, der er optaget af emner som udviklingspsykologi og litterære motiver.
Tidligere mangeårig dramachef i DR, Ingolf Gabold, fortæller i denne bog om Kaspar Hauser, hittebarnet nærmest uden sprog, der som 15-årig blev fundet i Nürnberg i 1827. De kommende år blev Kaspar Hauser taget under vingerne af formyndere, der formede denne lærenemme naturens søn, som kan ses som en "ubeskrevet tavle", med et nyt sprog, opdragelse og kultur. Kaspar blev dannet af den kultur, han voksede op i, hvilket Ingolf Gabold også fortæller om i sin introduktion. Gabold beskriver inden sin såkaldte oversættelse også den dagbog, som stammer fra 1845 og dermed flere år efter Hausers død, hvilket er et mysterium, han så udfolder i skønlitterær form. I et efterskrift beretter Gabold om, hvordan Kaspar Hauser-historien gennem mange år har været en inspiration og fascination for ham.
Man mærker tydeligt i Ingolf Gabolds beretning, hvordan Kaspar Hauser-historien har optaget ham og krydset hans vej på forunderlige måder, og det er interessant at læse hans videredigtning af historien, hvor man hele tiden er i tvivl om ret og vrang.
For et par år siden udkom romanen KælderbarnetGåden om Kasper Hauser, der også har Kaspar Hauser som tema. Det har filminstruktøren Werner Herzog også brugt i sin fremragende film Gåden om Kasper HauserFor et par år siden udkom romanen Kælderbarnet, der også har Kaspar Hauser som tema. Det har filminstruktøren Werner Herzog også brugt i sin fremragende film .