Bøger / skønlitteratur / psykologisk thriller

Katalognummer 49 udbydes


Beskrivelse


En kvinde bliver indsat som eksekutor i en tidligere elskers bo og bliver herved hvirvlet ind i en serie mareridtagtige begivenheder, der afslører uhyggelige fænomener i det amerikanske samfund.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 1999

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 25. okt. 1999

Oedipa Maas bliver udpeget som eksekutor for en tidligere elskers dødsbo. Hun har ikke helt styr på, hvad opgaven går ud på, og flytter derfor i en periode til den afdøde elskers hjemby. Boet indeholder en del værdier, bl.a. en kostbar frimærkesamling. Via den kommer hun på sporet af en hemmelig organisation med eget postsystem, der anvender et symbol, der også findes i frimærkesamlingen. Oedipa forsøger at trænge til bunds i mysteriet om den hemmelige organisation og finde en sammenhæng. Det bringer hende sammen med en masse sære eksistenser så hun til sidst ikke ved hvad der er fantasi eller virkelighed. Hele bogen igennem søger hun uden at vide hvad hun søger, og det er tvivlsomt om hun overhovedet får et resultat. Det er op til læseren og tolkningen. Freud-kendere vil formodentlig kunne fortolke den på flere niveauer alene ved personernes navne. Det er en fascinerende roman, der kræver læserens fulde opmærksomhed. Der er mange ord og mange tråde at holde styr, men man fanges alligevel af bogens univers. Forfatteren debuterede på dansk i 1993 med den meget roste Vinland. Katalognummer 49 udbydes har været længe undervejs, den udkom på originalsproget i 1965.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ejler Hinge Christensen

d. 19. dec. 2018

Den amerikanske forfatter Thomas Pynchon vakte for nogle år siden berettiget opmærksomhed med romanen V, i hvilken han fremstillede dagens USA som et psykopatisk mareridt. I sin næste roman Katalognummer 49 udbydes, som nu foreligger i en god dansk oversættelse ved Arne Herløv Petersen, fortsætter han denne beskrivelse, men med mere slagkraft og humor end i den første og med en fortvivlet, mere eller mindre latent desperation som den gennemgående undertone. I en form, som både nærmer sig thriller'en og farcen, og med kulisser, han har overtaget fra skrækromantikken og surrealismen, fortæller Pynchon historien om Oedipa, der er blevet indsat som eksekutor i boet efter en tidligere elsker. I den forbindelse hvirvles hun ind i en række fantastiske hændelser og konfrontationer, der alle har udspring omkring to rivaliserende, middelalderlige postorganisationer, og det moderne amerikanske samfunds afgrunde åbner sig for hende med dets dyrkelse af psykoanalyse og TV, LSD og hemmeligeligaer. Det er en velskrevet og underholdende roman, som tilmed er spændende i både form og indhold.


Standart

Årg. 14, nr. 1 (2000)

af

af

Tore Rye Andersen

Årg. 14, nr. 1 (2000)


Berlingske tidende

d. 5. nov. 1999

af

af

Jakob Levinsen

d. 5. nov. 1999


Information

d. 20. juni 1968

af

af

Erik Wiedemann

d. 20. juni 1968


Land & folk

d. 15. maj 1968

af

af

Peer Schaldemose

d. 15. maj 1968


Aktuelt

d. 4. maj 1968

af

af

Christian Kampmann

d. 4. maj 1968


Jyllands-posten

d. 23. juni 1968

af

af

Henrik Bering Liisberg

d. 23. juni 1968