Bøger / skønlitteratur / roman

Knacker


Beskrivelse


I april 1917 udnytter frontsoldaten Esben sin orlov til at vende tilbage til sin gård og familie i det tyskstyrede Sønderjylland. Han nages af sine grufulde oplevelser ved Vestfronten og beslutter sig for at desertere. Planen er at flygte til Ærø, men i stedet må han skjule sig på loftet på sin gård.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 23. jan. 2013

Letlæst historisk roman som kan bruges af alle med interesse for Sønderjyllands historie under 1. verdenskrig. God læsbar sats.

Skov (f. 1963) arbejder til daglig som lektor på Erhvervsakademi Sydvest, og har tidligere udgivet flere fagbøger om it. Knacker er hans første forsøg ud i den skønlitterære genre, og det er han sluppet fint fra. Vi skriver april 1917, og soldaten Esben udnytter sin orlov til at vende tilbage til sin gård og familie i det tyskstyrede Sønderjylland, efter mere end to års tvangstjeneste i den tyske hær. Han nages af sine grufulde oplevelser ved Vestfronten, og da et sammenstød med en tysk grænsegendarm resulterer i en afkortelse af orloven, beslutter han sig for at desertere. Planen er at flygte til Ærø, men det slår fejl, og det ender med at Esben må skjule sig på loftet i sin gård. Det skal vise sig at blive et særdeles langvarigt ophold. Skov har begået en både velskrevet og underholdende historisk roman, som giver et fint indblik i de hårde vilkår som den sønderjyske befolkning havde under det tyske styre. Plottet og tidsbilledet virker troværdigt, og man føler med den hårdt ramte Esben og hans familie. Specielt den første halvdel er virkeligt spændende, men derefter skrues der desværre lidt ned for tempoet, dog uden at det rykker ved det generelle positive indtryk.

Kan minde om Rindels Men himlen lukker sine øjne og til dels Reintofts Når dagene strenges.

Underholdende roman, der glimrer ved sine fine tidsbilleder.


litteratursiden.dk

d. 20. dec. 2020

af

af

Hans Christian Davidsen

d. 20. dec. 2020

Sønderjyden Karsten Skov har skrevet romanen Knacker om en sønderjysk soldat og hans familie under Første Verdenskrig. Sammenlignet med Anden Verdenskrig fylder Første Verdenskrig forsvindende lidt i ...


Weekendavisen

d. 15. mar. 2013

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 15. mar. 2013


Sønderjysk månedsskrift

2014, nr. 5

af

af

Martin Bo Nørregård

2014, nr. 5


Kristeligt dagblad

d. 2. mar. 2013

af

af

Maria Sjøqvist

d. 2. mar. 2013