Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kong Æsel-ører


Beskrivelse


Kongen bærer på en stor hemmelighed. Han har æselører. Alle, der ved det, kommer i fængsel. Hvordan lærer han at leve med dem?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2011

af

af

Bodil Pedersen

d. 20. juli 2011

Her er et bud på den allerførste læsning til 1. og 2. klasse - evt. tidligere med støtte fra en voksen.

Det er en humoristisk genfortælling af et irsk folkeeventyr, som stammer fra den græske myte om kong Midas. Kongen bærer på en hemmelighed. Han har æselører. Folk, der får kendskab til det, sender han i fængsel. Problemet opstår, når kongen skal klippes, men på eventyrlig vis afsløres hemmeligheden til sidst for alle, og kongen lærer at leve med sin anderledeshed. Teksten er minimal. Der er kun få sætninger. Indholdet bindes sammen af fornøjelige, tegneserieagtige akvareller og muntre talebobler. Bagest i bogen findes 3 små opgaver til læseren samt en uddybning af myten om kong Midas.

Kombinationen af den første læsning og myter giver bogen dens eget særpræg og gør den vanskelig at sammenligne med andre.

Det er i høj grad illustrationernes fortjeneste, at historien fungerer. De udfylder tekstens tomme pladser og tilfører både humor og dramatik. Bortset fra enkelte stavelsesdelinger og stor typografi er nogen egentlig pædagogisk tiltrettelæggelse ikke at spore. Ordvalget er lidt vanskeligt og kræver en vis læsekompetence (fx koncert, chok, brændehugger, fængsel, fældede). Til selvstændig læsning eller til en hyggestund med en voksen - måske som afsæt og inspiration til yderligere at dyrke bekendtskabet med genrer som folkeeventyr og myter. Fra 6 år.