Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kongen, jægermesteren og livskytten : Frederik den Syvendes arkæologiske mani


Beskrivelse


Om Frederik VII's (1808-1863) interesse for arkæologi, med gennemgang af de udgravninger han deltog i og illustreret med flere af kongens tegninger og udgravningsskitser, som ikke har været vist før.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 12. juni 2015

Udførlig undersøgelse af Frederik VII's rolle i dansk arkæologi der samtidig tegner et fint portræt af den folkekære konge. Bogen vil både være interessant for arkæologi- og historieinteresserede læsere.

Forfatter arkæolog dr.phil. Henrik Thrane lader efter sit forord ph.d. Birgitte Holten sætte rammerne for bogen med kapitler om Frederik VIIs livsforløb og arkæologiens udvikling i 1800-tallet. Dernæst får læseren et detaljeret indblik i kongens udgravningsprojekter rundt om i landet, datidens arkæologiske teknikker, samt de væsentligste fund. Bogens kilder, som fremlægges og kommenteres, er hovedsageligt kongens egne optegnelser, jægermester F.C. Langkildes breve, og livskytten C.H. Jørgensens optegnelser, fra sin funktion som inspektør for kongens samlinger. Der er til sidst kapitler om frimurerlogens forbindelse til arkæologien, kongens indflydelse på arkæologiens retning, samt kongens eftermæle. Der er kildeliste, persongalleri, samt noter. Bogen er rigt illustreret med skitser fra udgravninger, malerier fra samtiden, og nutidige fotografier. Bagerst er i tillæg selve udgravningsberetningerne 1-22.

Bogen giver et grundigt indblik i, og en vis oprejsning til, Frederik VII's ellers udskældte arkæologiske praksis, og tegner samtidig et fint portræt af en usædvanlig konge.

Om Frederik VII og arkæologien findes også Jelling, sommeren 1861Dansk tidsskrift for museumsformidling (1990). Nr. 29 : Sekstusinde brændte oldsager og Dansk tidsskrift for museumsformidling1990. Nr. 29Om Frederik VII og arkæologien findes også Jelling, sommeren 1861 og Dansk tidsskrift for museumsformidling1990. Nr. 29.