Preben Lilhav beskriver, hvordan idéer om Naturen hos de antikke tænkere Pythagoras og Platon har haft en central, men usynlig indflydelse på senere forfattere, filosoffer og videnskabsmænd som fx Cicero, Johann Wolfgang von Goethe og H.C. Ørsted. Et grundigt indblik i den vestlige idéhistorie for filosofiinteresserede læsere.
Bogen har ét samlet argument om en overset idehistorisk tradition fra Pythagoras' filosofi til Henrik Pontoppidans "Lykke-Per", som forfatteren præsenterer i indledningen. Men de efterfølgende kapitler om de enkelte tænkere, der foruden Pythagoras og Pontoppidan tæller Platon, Cicero, Johannes Kepler, G.W. Leibniz, J.W. von Goethe og H.C. Ørsted, kan også læses for sig selv.
Lilhav er en meget engageret skribent, der flittigt kaster om sig med udråbstegn i sit bud på et originalt snit på den vestlige idéhistorie. Gennem hele bogen citeres der ofte og fornuftigt fra de omtalte tænkeres egne tekster og andre relevante kilder, og dét, sammen med Lilhavs passionerede fortælling, er samlet set med til at gøre "Kosmos" til en bog, der er nem at anbefale til de fleste filosofiinteresserede læsere.
Bibliotekerne har en del bøger både af og om Goethe, Pontoppidan, Platon, Nietzsche mv., som Lilhav har udgivet, redigeret og selv oversat, fx Lykke-Per og PlatonDen sene NietzscheGoethe og Schiller, Den sene Nietzsche og Goethe og Schiller Argumenter og analyser fra flere af disse videreudvikles til én sammenhængende idéhistorie i "Kosmos"Bibliotekerne har en del bøger både af og om Goethe, Pontoppidan, Platon, Nietzsche mv., som Lilhav har udgivet, redigeret og selv oversat, fx Lykke-Per og Platon, og Goethe og Schiller Argumenter og analyser fra flere af disse videreudvikles til én sammenhængende idéhistorie i "Kosmos"Bibliotekerne har en del bøger både af og om Goethe, Pontoppidan, Platon, Nietzsche mv., som Lilhav har udgivet, redigeret og selv oversat, fx Lykke-Per og Platon, Den sene Nietzsche og Argumenter og analyser fra flere af disse videreudvikles til én sammenhængende idéhistorie i "Kosmos".