Bøger / faglitteratur

Kreativ etik : etisk design og designeretik


Beskrivelse


En kortlægning af de etiske spørgsmål og dilemmaer der bør medtænkes i nyt design og udvikling af ny teknologi på områder som bl.a. tøj, biler, våben og fødevarer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2019

af

af

Henrik H Pedersen

d. 14. jan. 2019

Bogen handler om, hvordan etik og design er en integreret del af hinanden, hvor designet opfylder behov og etikken spørger om det nu er det moralsk rigtige at gøre. Herunder vises mange konkrete designeretiske eksempler. For læsere af samfunds- og debatorienterede bøger.

Mange nye design og teknologier afstedkommer debat og diskussion om det moralske korrekte i brugen af emnet. Bogen leverer ingen færdigsyet teori, men forsøger at kortlægge forskellige etiske dilemmaer som kan medtænkes i forbindelse med forskellige konkrete design. Bogens første kapitel skitserer etikkens grundlæggende spørgsmål hvorefter de resterende kapitler skildrer emner vi alle kender fra hverdagen og hvori etikken spiller ind. Her beskrives emner som huse og energiforbrug, design af sundhedsvaner og fx tøj, når vi iklæder os døde dyr. Det kan også være diskussionen omkring "designerbørn", design af landbrugsdyr, fødevarer, biler og robotter. Forfatter og filosof Jacob Birkler har skrevet flere bøger vedr. etiske emner i det moderne samfund.

Emnerne er godt formidlet og bogen særdeles velskrevet. En bog hvor man føler, at man får ny brugbar viden, bl.a. som forbruger. Er også velegnet i studiemæssig sammenhæng.

Findes ikke noget tilsvarende samlet om emnet i bogform, på dansk, bortset delvis fra Jacob Birklers egne bøger og publikationer fra Det Etiske Råd.


Kristeligt dagblad

d. 2. apr. 2019

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 2. apr. 2019