Bøger / faglitteratur / bibliografier

Krigere uden våben : lægerne og modstandskampen


Beskrivelse


Om hvordan danske læger sluttede sig til modstandskampen under 2. verdenskrig - flere betalte med deres liv eller endte i tyske koncentrationslejre. Desuden fortælles om læger i tyskernes tjeneste, og den mangelfulde behandling af de mange tyske flygtninge m.m.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2019

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 26. sep. 2019

Spændende og lettilgængelig fortælling om lægernes indsats under besættelsen. For interesserede i modstandskampen eller lægestandens historie i Danmark.

Klaus Larsen (f. 1951) er journalist på Ugeskrift for Læger, og har flere populærvidenskabelige udgivelser på sit CV. I nærværende udgivelse fortæller han historien om modstandskampen mod tyskerne, med fokus på lægernes indsats. Man regner med at små 500 eller ca. hver ottende læge var involveret i frihedskampen. I begyndelsen med fredelige midler såsom distribution af illegale blade, men senere greb flere til våben og for mange endte det med døden eller fangenskab i KZ-lejrene. Bogen omtaler ca. 70 lægers bidrag til kampen, som fx Mogens Fog og Erik Husfeldt. Desuden fortælles om læger i tyskernes tjeneste, og den mangelfulde behandling af de mange tyske flygtninge. Bogen bygger på en række skriftlige kilder og samtaler med de pårørende. Med illustrationer, litteraturliste, og navneregister.

Velskrevet og interessant udgivelse, som på fornem vis dokumenterer lægernes store indsats. Den indeholder et vellykket miks af spændende historiske beretninger, samtidig med at den på det analytiske plan forsøger at finde frem til hvorfor så mange læger gik aktivt ind i kampen.

I Danske læger under nazismenVi talte ikke om det, men vi vidste det fortælles om danske læger i nazisternes tjeneste. Om sygeplejerskernes oplevelser under besættelsen kan man læse i Vi talte ikke om det, men vi vidste detI Danske læger under nazismen fortælles om danske læger i nazisternes tjeneste. Om sygeplejerskernes oplevelser under besættelsen kan man læse i .


Berlingske tidende

d. 18. sep. 2019

af

af

Bent Blüdnikow

d. 18. sep. 2019


Kristeligt dagblad

d. 2. jan. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 2. jan. 2020


Dansk medicinhistorisk årbog

2019

af

af

Ole Sonne

2019


Dagens medicin

2019, nr. 16

af

af

Nicolai Döllner

2019, nr. 16