Bøger / faglitteratur / interviews

Krigssejler 1939-45


Beskrivelse


Seks danske sømænd fortæller i interviewform om deres oplevelser på de allierede skibe under 2. verdenskrig, hvor de måtte leve med den konstante angst for at blive torpederet, bombet af fly, beskudt eller løbe på en mine.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. maj 2009

Til søfartshistorisk interesserede og læsere af erindringer fra 2. verdenskrig.

Seks søfolk fortæller her i interviewform om oplevelserne under krigen, hvor de i lighed med 6000 andre danske sejlede for de allieredes handelsflåde. Flere var ganske unge, så valget af side havde også konsekvens i, at de mistede al forbindelse til Danmark for resten af krigen. Næsten 2000 omkom - ofte under gruopvækkende omstændigheder fx af tørst og kulde i åbne redningsbåde, af forbrændinger eller af drukning. Med er også fx spændende skildringer fra invasionsdagene og et ophold i en sovjetisk kz-lejr. Fælles for alle var, at deres offer var essentielt for Danmarks senere status på allieret side, men også at denne omstændighed blev glemt, og de mange tusinde, der ofte var mærket på sjælen af angsten og rædslerne, aldrig fik den hæder og anerkendelse, de fortjente. Interviewformen er, skønt af og til lidt knap, her velfungerende, idet der er tale om lange passager afbrudt af fx ledende eller opklarende spørgsmål. Fin forside og velvalgte ill. med samtidige plakater og s/h fotos af skibe og søfolk.

Flere bøger om emnet. Tematisk mest sammenlignelige er erindringerne i De vil aldrig blive husket og især Den glemte modstand, 2001.

Fin og spændende bog i interviewform, hvor erindringer fra seks søfolk giver et levende og personligt men også indigneret billede af de belastende vilkår for de mange danskere i konvojerne under 2. verdenskrig og eftertiden, der ignorerede betydningen af deres offer.


Kristeligt dagblad

d. 18. juli 2009

af

af

Claus Mechlenborg

d. 18. juli 2009