Stor interesse for bøger om 2. verdenskrig. Ikke mindst som her endnu et vigtigt kapitel af historien om den danske modstandskamp. Bogen kan bruges til opgaver fra og med folkeskolens ældste klasser, men er mest oplagt til fx en større gymnasieopgave.
Forfatteren (f. 1925) er historiker og har bl.a. skrevet firbindsværket Søfolk og skibe 1939-1945 og Krigssejlerne. Desuden har han i artikler om nogen dokumenteret danske søfolks modstandskamp under den tyske besættelse. Og med denne yderst detaljerede moppedreng af en bog sætter han som historiker trumf på med hvad der ligner et blivende historisk standardværk. Værket mixer forfatterens unikke historiske specialviden med søfolkenes breve og dagbøger. Første del beskriver situationen før krigen. Anden del beskriver "Udeflåden", og tredje del "Hjemmeflåden". Afsluttende del fortæller naturligt nok om situationen efter krigen. Herunder om det en overskrift kalder for "Kampens pris - Krigssejlersyndromet". Her spørger forfatteren bl.a. i et kapitel: "Hvornår slutter en krig?" Og han konstaterer selv om "krigens eftervirkninger", at børn og børnebørn stadig i dag søger svar om fædre og bedsteforældre, som var sømænd under 2. verdenskrig.
Forfatteren har selv tidligere skrevet ovennævnte Krigssejlerne og Søfolk og skibe 1939-1945, men ellers er emnet kun sporadisk beskrevet andre steder.
Savnet og blivende historisk standardværk, der bestemt udfylder et hul på hylden med bøger om 2. verdenskrig.