Igennem fiktionens filter fortæller forfatteren om sin opvækst i Mexico, der er præget af forældre og bedsteforældre med forskellige opdragelsesmetoder. Forældrenes skilsmisse giver hende desuden en opvækst splittet mellem Mexico og Sydfrankrig, hvor moderen flytter til for at studere. For læsere med interesse i andre kulturer.
I en rammesætning, hvor den unge kvinde i jeg-form fortæller til en psykoanalytiker, får vi indblik i forfatterens opvækst i henholdsvis Mexico City og Sydfrankrig. Hun fødes med en hvid plet på det ene øje, som gør, at hun må leve de første mange år med en klap for øjet - noget som får hende til at skille sig ud fra de andre børn og giver hende et andet blik for verdenen omkring hende. Hendes forældre opdrager hende og broderen i et meget frigjort miljø, hvilket også leder til forældrenes skilsmisse. Efter skilsmissen flytter moderen til Sydfrankrig, og da faderen må flygte fra politiet, bliver de to børn overladt i deres mormors varetægt, hvor de møder en helt anden opdragelse. Da moderen efter et år henter børnene til en socialt belastet forstad i Sydfrankrig, oplever den unge pige endnu en ny form for fremmedhed og isolation.
En bog som på bedste måde åbner et vindue til et liv i Mexico og bryder med de gængse forestillinger.
Leonora Christina Skovs Den, der lever stille er også en autobiografisk roman om en piges opvækst, og ellers er Karl Ove Knausgårds bøger også repræsentanter for genren.