Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kunsten at være alene


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Med udgangspunkt i observationer, samt analyser fra historie, teologi og psykologi og citater fra verdenslitteraturen, fortæller forfatteren om den selvvalgte, gode ensomhed i kulturelt, historisk, psykologisk og praktisk lys.

Indhold

'Den gode ensomhed' (Den gode og den onde ensomhed - en definition ; 'Den onde ensomhed' ; Selvhjælpsbøger ; Alenehed og ensomhed ; 'Den gode ensomhed' ; Ensomheden og fællesskabet ; Adam Oehlenschläger - Ensomheden gæster min bakke, når sommeren forsvinder ; Kunsten at være alene udvikler sig med alderen) ; Historie (De første ensomme : ørkenfædrene (Tue og Bodil Gad - Legenderne om Antonius, Johannes den Lille og Jeronimus ; Kunsten at være alene har simple og faste rammer) ; 1700-tallets gode ensomhed : solitude og eremitage (Thoreau - Tilbage til naturen ; Kunsten at være alene består i at hengive sig til naturen uden forbehold) ; Nutidens ensomhed : selvudvikling og behandling (Sillitoe og Loe - ensomheden modsætter sig kravet om kompetence ; Kunsten at være alene sætter sig op imod den højtidelige jegdyrkelse)) ; Psykologi (Ensom blandt mennesker (August Strindberg ; ensomhed som et værn mod mistro ; Kunsten at være alene er mere end en psykologisk forsvarsmekanisme) ; Når 'den onde ensomhed' bliver til 'den gode ensomhed' (Daniel Dafoe - den påtvungne og lykkelige ensomhed ; Kunsten at være alene består af en række ritualer, der giver frihed) ; Ensomhedens møde med vanskelige følelser (Christopher McCandless - rejsen ud i vildmarken ; Kunsten at være alene er at turde komme tæt på vanskelige følelser)) ; Teologi (De spirituelle helhedsoplevelser (Tenzin Palmo - 12 år i en hule i Nordindien ; Kunsten at være alene består i at forstå, at man aldrig er helt alene) ; 'Den gode ensomhed' i øst og vest (Ian Baker - den eventyrlige spirituelle rejse ; Kunsten at være alene er ikke en metode, man uden videre låner fra Østen) ; Kristendommens stilhed og hjertebøn (En russisk pilgrim - hjertes uophørlige bøn ; Kunsten at være alene er en oplevelse med hjertet i stilhed) ; Buddhismen vender sig indad for at vende sig udad (Jes Betrelsen - en dansk mystiker i Nørre Snede ; Kunsten at være alene er at få mere ud af tiden)) ; Antropologi (Ensomhedskulturer (Folkets Tempel - det kollektive selvmord ; Kunsten at være alene kan blive livsfarlig, hvis man isolerer sig helt) ; Modkulturer (Arhuaco-indianere - tricksterne der provokerer og driller ; Kunsten at være alene kræver en forklaring overfor omgivelserne) ; At være alene sammen med andre (Maroonerne - de bortløbne slaver ; Kunsten at være alene er et fællesskab, som respekterer ens individualitet)) ; Efterskrift (Ensomheden og døden (Kunsten at være alene er at kende til kunsten at dø)) ; Film (Ensomhedens psykologi (Kunsten at være alene. En rejse blandt eremitter i både øst og vest) ; Ensomhedens antropologi (Kunsten at være isoleret. Et venskab med Arhuaco-indianerne))


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. maj 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 23. maj 2016

Om den "gode ensomhed" og ensomhedskulturer i historisk, psykologisk, antropologisk og teologisk belysning. Til filosoferende læsere, og de, som er interesserede i en personlig beretning om erfaring med ensomhed.

Bogen udforsker den "gode ensomhed" - kulturelt, historisk, og antropologisk - fra ørkenfædres guds-hengivenhed, over 1700-tallets sværmeri for ensomhed, til nutidens isolationskulter og eremitkulturer, og retræter som terapeutisk middel til spirituel selvudvikling. Elsass bidrager med egne erfaringer fra bl.a. en hule i Nordindien, og en nærdødsoplevelse, hvor han fik en oplevelse af døden som den ultimative ensomhedsoplevelse, men også en åbenbaring af at være betingelsesløst elsket. Psykologiens forståelse af den "onde ensomhed" behandles i et kapitel. Elsass bidrager desuden med omtale/analyse af selvvalgt eller påtvunget ensomhed i litteraturen, og citater herfra. Elsass' dokumentarfilm fra rejser til isolerede folk kan ses på http://video.ku.dk. Elsass er professor i klinisk psykologi og forfatter til mange bøger.

Helstøbt, velskrevet og tankevækkende bog om den "gode ensomhed", som bærer præg af omfattende research, Elsass' egne erfaringer og hans mange besøg hos eremitter og isolerede folk, samt studier i litteraturen, filosofien og antropologien. Spændende billedmateriale.

Ene og aleneEneboeren i Søndermarken udforsker primært den tvungne ensomhed. Eneboeren i Søndermarken belyser også ensomheden historiskEne og alene udforsker primært den tvungne ensomhed. belyser også ensomheden historisk.


Weekendavisen

d. 12. aug. 2016

af

af

Birte Weiss

d. 12. aug. 2016


Information

d. 6. aug. 2016

af

af

Søren Gosvig Olesen

d. 6. aug. 2016


Religion

2016, nr. 4

af

af

Bodil Kruse

2016, nr. 4