Bøger / faglitteratur

Læreplaner og klogheder : en introduktion


Beskrivelse


Omkring læreplaner i daginstitutioner anvendes videnshjulets 10 basisintelligenser som inspiration og redskab for det pædagogiske arbejde.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Jens Verner Nielsen

2008

Bogen er en overskueligt opstillet oversigt over forhold, daginstitutionernes personale kan medtænke ved udarbejdelse af læreplaner.

Forfatteren har gennem mange år skrevet om leg og legetøj. I denne nye serie om "Videnshjulet" kombineres tankerne om leg og læring med forestillingerne om de mange intelligenser. Her er det så blevet til ti intelligenser - eller klogheder. Først i bogen er der en halv snes ganske korte afsnit med meget brede betragtninger om læreplaner og baggrunden for tankerne om klogheder. Sproget er ikke altid lige klart og der er en del sjuskefejl. Mangelen på referencer giver teksten præg af trosbekendelse. Derefter hovedafsnittet med gennemgang af de ti klogheder i meget omfattende skematiske opstillinger med karakteristikker af grundegenskaber for et barn med netop denne kloghed og en omfattende oversigt over aktiviteter og læringsområder for børnene. Det er så detaljeret, at det nærmer sig et forsøg på en skematisk opstilling af, hvad et menneske egentlig er for en størrelse. Til slut litteraturliste mest med egne udgivelser og artikler fra dagblade og tidsskrifter.

Samtidig med dette bind udkommer et tilsvarende om legetøj i hvad der kan blive en omfattende serie om de ti klogheder. Bogen henter inspiration fra Elschenbroichs Kanon for syvårige, 2001.

Bogen er ingen facitliste til udarbejdelse af læreplaner for de 5-7-årige, men kan være overskuelig inspirationskilde til arbejdet ved at sætte almen viden og sund fornuft op i overskuelige skemaer.