Bogen henvender sig til interesserede i faglige kampe og folkeskolens historie gennem anden halvdel af forrige århundrede.
Hovedforfatteren er chefredaktør ved fagbladet Folkeskolen. Bogen er opdelt i 5 afsnit som hver omhandler et årti med de faglige kampe og forhandlinger som foregik fra 1960'erne til lærerkonflikten 2013. Hvert afsnit har en introduktion med en lærer fra årtiet som ser tilbage på det med nutidens øjne. Bogen berører især løn- og arbejdsvilkår, men også indholdet i undervisningen. Mest set fra lærernes skiftende organisationers side. Den beskriver fx udviklingen fra kald over lønarbejde til New Public Management, eksplosionen i antallet af lærere, indoktrineringssdebatten, opgøret med DKP'erne, strejkende tjenestemænd, PISA, arbejdstidsaftaler m.m. Afslutningsvis en gennemgang af hvordan lærere er blevet fremstillet i danske film og tv-serier. Bogen bygger på samtaler med 150 skolefolk og lærerforeningens arkiver. Bogen er let forståelig og skrevet journalistisk. Den er illustreret med fotoer.
Lærerkonflikten 2013 (og de andre faglige kampe) er trods gennemgribende indflydelse på samfundet ikke beskrevet før.
En kortfattet gennemgang af de faglige konflikter på folkeskoleområdet siden 1960'erne som også kan læses for at forstå den folkeskoleordning som gælder nu.