Et kampskrift rettet mod alle med interesse for folkeskolens ve og vel, men især mod politikerne, der opfordres til at sætte gang i en nødvendig bred folkelig debat om den nye folkeskolelov.
Asger Baunsbak Jensen var, som henholdsvis politiker og undervisningsdirektør, dybt involveret i de omfattende forarbejder og brede diskussioner der gik forud for de store reformer af folkeskolen i 1958 og 1975. Det er demokratisk foruroligende at lovforslaget om folkeskolen fra december 2012 blev udarbejdet af anonyme embedsmænd, og han bebrejder politikerne at de ikke har evnet at skabe debat om folkeskolen og få folket på banen i arbejdet forud for loven. Konkret foreslår han, at der udpeges et folkeskoleråd på linje med Det Etiske Råd, uden politikere og organisationsrepræsentanter, der skal genskabe den idédebat i befolkningen, der savnes så smerteligt i demokratiet i dag.
Den begrænsede litteratur om den nye folkeskolelov underbygger Baunsbak-Jensens pointe om den manglende debat. Et eksempel, ud over korte oplæg fra den nuværende og den tidligere regering, er Netværksskolen, 2013, med en række bud på hvordan den traditionelle skole kan integreres i netværkssamfundet.
Den forhenværende fremtrædende skolemand, Asger Baunsbak-Jensen, leverer i sit lille kampskrift en tankevækkende opsang til politikere og embedsværk og de universitetsuddannede teoretikere, der beskyldes for ikke at inddrage den folkelige debat i den vigtige diskussion om skolens fremtid og formål.