Bøger / faglitteratur / undersøgelser

Lean og arbejdsmiljø - et dynamisk spændingsfelt


Beskrivelse


Tager udgangspunkt i en undersøgelse af 10 danske private og offentlige virksomheders erfaringer med lean ud fra en vinkel, der har fokus på arbejdsmiljøet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. juni 2010

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 15. juni 2010

For leankonsulenter, ledere og medarbejdere med interesse for lean. Desuden som baggrundsmateriale for opgaveskrivere.

Lean er en særlig måde at organisere drift og produktion i en virksomhed, hvor man borteliminerer overflødige arbejdsprocesser med henblik på at frigøre ressourcer. Bogen udspringer af et projektsamarbejde med 10 danske virksomheder og er skrevet af en gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Aalborg Universitet, der alle har været del af forskningsprojektet "Lean uden stress" også kaldet "Leanus". En velkendt indvending mod lean er nemlig, at "Lean er mean" = ondsindet, skrupelløs produktionsfilosofi. Bogen slår ned i spændingsfeltet mellem lean og arbejdsmiljø, idet "Leanus" undersøger lean ud fra en vinkel, der har fokus på arbejdsmiljøet. Bogen fremhæver gennem cases, hvad der er gået godt, og hvad der er gået skidt i de 10 virksomheder under implementering af lean. I betragtning af sit akademiske udgangspunkt er bogen ikke svær at læse.

Litteraturen om lean er omfattende og efterspurgt. Denne bog hævder sig ved sit fokus på arbejdsmiljøet.

Gennem uvildig forskning viser bogen, hvad der er gået godt og hvad der er gået skidt i 10 danske virksomheder under implementeringen af lean. Selvom ikke alt er gået lige godt, er hovedbudskabet stadig, at lean er godt, når det gribes rigtigt an herunder involverer medarbejderne og fokuserer på arbejdsmiljøet med henblik på at reducere stressfaktorerne.


Berlingske nyhedsmagasin

2010, nr. 28

af

af

Ulrik Jørgensen

2010, nr. 28


Danske kommuner

Årg. 41, nr. 25 (2010)

af

af

Lars Lundgaard

Årg. 41, nr. 25 (2010)


Arbejdsmiljø

Årg. 26 nr. 6/7 (2010)

af

af

Niels Erik Karkov

Årg. 26 nr. 6/7 (2010)