Film / fiktion / drama

Liam


Beskrivelse


Liverpool 1930'erne. Liam er på vej mod sin første kommunion og er optaget af den synd og helvedes ild, som både den katolske pater og skolens lærer tordner mod. Mens verden omkring ham går under, fordi far bliver arbejdsløs og glider ind i fascismens skygge.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. mar. 2011

af

af

Ulrich Breuning

d. 30. mar. 2011

Stephen Frears' Liam, 2000 skildrer indfølt med rå autenticitet 1930'ernes fattigdom og depression, som den tager sig ud for en lille dreng i Liverpool. Filmen henvender sig til et publikum med interesse for menneskelige dramaer og sociale problemer i historisk kulisse. Dens tidsbillede og problemkompleks kan i en formidlingssituation også anbefales til mennesker, der søger oplysninger om fascismens rødder.

Liam er på vej mod sin første kommunion og er optaget af den synd og helvedes ild, som både den katolske pater og skolens lærer tordner mod. Mens verden omkring ham går under, fordi far bliver arbejdsløs. Mor kæmper for at beholde en flig af værdighed, men far forbitres og finder syndebukke som jøder og irer og glider ind i fascismens skygge! Den engelske instruktør Stephen Frears har med en imponerende filmrække slået sit navn fast som en af de vægtigste, nyere filmfortællere: "Privatdetektiven", 1971, Mit smukke vaskeri, 1985, Farlige forbindelser, 1988 og High fidelity, 2000. Ofte med skarpt, kritisk blik for sociale skævheder og den varme for små mennesker, som kendetegner de humanistiske instruktører.

Filmens manuskriptforfatter Jimmy McGoverne skrev også Priest, 1994, der ligeledes ser kritisk på katolske autoriteter. Solide skildringer af den engelske arbejderklasse finder man også hos socialrealisten Ken Loach.

Seværdig for tidsbillede, stemning og skildring af en talebesværet drengs lilleverden, der smertefuldt spejles i den store.