Bøger / faglitteratur

Mægling


Beskrivelse


Mange har prøvet at befinde sig i en tilsyneladende fastlåst konflikt på sin arbejdsplads, i sportsforeningen eller i sin lokale ejer- eller lejeforening. Nogle har måske også været igennem en opslidende retssag og sidder tilbage med den tanke, at der må findes en mere hensigtsmæssig måde at løse konflikter på. I Mægling fortæller Inger Høedt-Rasmussen indlevende og medrivende om, hvordan brugen af mægling som konfliktløsningsform kan have en række fordele for de involverede parter. I mæglingsarbejdet trækkes der på et bredt felt af traditionelle fag som jura, filosofi, psykologi, pædagogik og eventuelle tekniske færdigheder. Det er med til at sætte et mere nuanceret og menneskeligt ansigt på en given konflikt, der ved domsfældelsen i en traditionel retsproces kan føles underligt uafsluttet og upersonlig. Gennem klare beskrivelser af, hvordan mægling fungerer i praksis, bliver læseren gjort bekendt med de mekanismer, der ligger bag forskellige menneskelige uoverensstemmelser. Samtidig rustes læseren bedre til at imødekomme fremtidige konflikter. Alt sammen præsenteret med en række gode og praktiske råd til såvel den "lille" konflikthåndtering i hverdagen som udfærdigelse af kontrakter med klausuler om mægling eller andre alternative værktøjer til konfliktløsning. Både med hensyn til reelle pengebesparelser og forhøjet fortrolighed, fleksibilitet og oplevelsen af højere kontrol over processen, er mægling noget, mange vil kunne have glæde af. Som forfatteren skriver: Konflikter er noget, vi laver, og noget vi kan løse!

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2008

af

af

Kent Skov

d. 26. nov. 2008

Bogen er overskuelig og tilgængelig og derfor god som introduktion til emnet, fx for embedsmænd, undervisere, pædagoger m.fl. Skal man dybere ind i emnet juridisk eller i praksis, bør man søge en af de mere specialiserede bøger, der er nævnt nedenfor.

Mægling er den situation, hvor en upartisk tredjepart går ind i en konflikt med en række professionelle værktøjer, så parterne når til enighed eller får et fælles afklaret forhold til konflikten, hvis der ikke kan opnås enighed. Pointen er, at mægling i højere grad end en retssag er fremadrettet. Forfatteren, der er jurist og mediator, definerer de forskellige former og de grundlæggende forudsætninger for mæglingsprocessen, fx frivillighed mellem parterne, og at de har den fulde kontrol over forløbet. Bogen beskriver kort og systematisk de forskellige typer konflikter og de forskellige områder, hvor mægling anvendes: statsforvaltninger, klager over politiet, byggesager, etnisk ligebehandling og selvfølgelig domstolene m.v. Desuden oplistes de retlige regler - nationale og på EU-plan. Herefter beskrives selve mæglingsproceduren og de praktiske teknikker og rekvisitter. Litt.liste og linkhenvisninger. Bogen indgår i en ny forlagsserie s.m. Klagehåndbogen.

Der er skrevet en del om emnet de senere år, fx de mere omfattende Vindeløv: Konfliktmægling og Adrian: Konfliktløsning ved mediation begge lige udkommet i 2. udg.

Udmærket kort og professionel introduktion til det brede felt af konflikt- og mæglingsområder.