Rørende og eftertænksom roman om krig, kærlighed og med måltidet som livsnerven. For læsere som gerne vil udfordres.
Dette er forfatteren Davide Enias første bog på dansk. Bedstefar Ciro var kurer under 2. verdenskrig og hans dagbog bliver genfortalt og videreformidlet af hans barnebarn Giovanni i nutiden. Man hører bl.a. om hvordan får reddede Ciros liv og om italienske madtraditioners opståen og betydning for italienerne. Måltiderne bliver i dagbogen symbolet på liv, tryghed og håb i kontrast til krigens lidelser, frygt og fattigdom. Maden spinder tråde til nutiden hvor de gamle opskrifter tilberedes og forbindes med traditioner, minder og særlige begivenheder. Efter hvert kapitel er der en forklarende note som uddyber kapitlet og supplerer med flere detaljer.
Bogen er en perle og byder på en udsøgt og sjælden læseoplevelse. Romanens sammensætning af fortidens dagbog og videreformidlingen af denne i nutiden er velfungerende. Kombinationen af disse skæbnefortællinger og nedskrevne madtraditioner supplerer historien godt. Bogen er helt sin egen og efterlader et varigt indtryk på læseren.
Bogens genre er unik og er vanskelig at sammenligne med anden litteratur. Et bud kunne være bogen Freuds egen kogebog fra 2006 som dog er konstrueret af psykologen James Hillman og oversætteren Charles Boer. Bogen er en morsom sammenkobling af psykologi og gastronomi.