Bøger / faglitteratur

Mafiaens mænd


Beskrivelse


I en mosaik af bl.a. fortællende afsnit, interviews og litterære citater belyses udviklingen i den sicilianske og syditalienske mafia fra 1860 op til i dag.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 2003

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 21. okt. 2003

Forfatteren skrev i 1990 en bog med samme titel, men som forordet fortæller er der siden kommet megen ny viden om den sicilianske mafias interne organisation. Bogen starter med baggrunden for den sicilianske mafia i en senatshøring om organiseret kriminalitet fra 1952, hvor mafiaen karakteriseres som "den store internationale sammensværgelse". Herefter fortæller TH om den historiske struktur og organisationen af mafiaen, familiestrukturen med udgangspunkt på Sicilien og begrebet "mafiamentalitet". I de næste afsnit beskriver TH mafiaen gennem tiderne, fra "den klassiske mafia" (1860-1943), over efterkrigstidens mafia (1943-1960), den såkaldte "gangstermafia" (1960-1970), til nutidens forretningsmandsmafia (1970-). De sidste to afsnit fortæller om mafiaens fjender og mafiaen i det nye årtusinde, og stiller bl.a. spørgsmålet om mafiaen kan besejres. Bogen er en blanding af tekster, interviews og citater der ofte bedre en mange ord fortæller om mafiaens kerne og overlevelseskraft, f.eks. "Jeg ved intet, jeg så intet, jeg var der ikke, og hvis jeg var der, sov jeg". Interessant og tankevækkende læsning. Kan også bruges til opgavebrug fra gymnasieniveau.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Kirsten Norn

d. 19. dec. 2018

Pointen i Mafiaens mænd er ved hjælp af samtidige og lokale kilder at vise, hvad der egentlig kræves af et statsapparat, for at undgå en samfundsudvikling, der giver grobund for mafiabevægelser. Sådan har jeg læst det bearbejdede fagspeciale, som cand.mag. i italiensk og historie Thomas Harder har udgivet. Fra ca. 1860 op til 1990 tegnes udviklingen i den syditalienske og sicilianske mafia. Thomas Harder giver en lang række eksempler på enkeltpersoners utrættelige indsats i bekæmpelsen af mafiaen. Det har ofte været med livet som indsats for dommere og politifolk, mens kirkens folk indtil nu er gået ram forbi. Bogens omslag har folkelig appel. Husarerne, der bliver lokket indenfor, fortsætter næppe med at læse Tomasi di Lampedusa: Leoparden eller Leonardo Sciascia: Uglens dag som citeres for troværdige skildringer af fnafia ledertyper. De kommer næppe heller gennem de politiske intriger. For mig ser det ud som om forfatteren har haft svært ved at løsrive sig fra specialeskrivningsmetodiken. En fyldig bibliografi, hovedsagelig til italiensk og engelsk litteratur, placerer bogen som interessant for de, der ønsker at få et indblik i de særlige mekanismer i Syditalienske samfundsforhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Norn

d. 18. dec. 2018

Pointen i Mafiaens mænd er ved hjælp af samtidige og lokale kilder at vise, hvad der egentlig kræves af et statsapparat, for at undgå en samfundsudvikling, der giver grobund formafiabevægelser. Sådan har jeg læst det bearbejdede fagspeciale, som cand.mag. i italiensk og historie Thomas Harder har udgivet. Fra ca. 1860 op til 1990 tegnes udviklingen i den syditalienske ogsicilianske mafia. Thomas Harder giver en lang række eksempler på enkeltpersoners utrættelige indsats i bekæmpelsen af mafiaen. Det har ofte været med livet som indsats for dommere og politifolk,mens kirkens folk indtil nu er gået ram forbi. Bogens omslag har folkelig appel. Husarerne, der bliver lokket indenfor, fortsætter næppe med at læse Tomasi di Lampedusa: Leoparden eller LeonardoSciascia: Uglens dag som citeres for troværdige skildringer af mafia ledertyper. De kommer næppe heller gennem de politiske intriger. For mig ser det ud som om forfatteren har haft svært ved atløsrive sig fra specialeskrivningsmetodiken. En fyldig bibliografi, hovedsagelig til italiensk og engelsk litteratur, placerer bogen som interessant for de, der ønsker at få et indblik i desærlige mekanismer i Syditalienske samfundsforhold.


Weekendavisen

d. 26. mar. 2004

af

af

Joakim Jakobsen

d. 26. mar. 2004


Weekendavisen

d. 14. dec. 1990

af

af

Lene Waage Petersen

d. 14. dec. 1990


Information

d. 8. nov. 1990

af

af

Marianne Rosen

d. 8. nov. 1990


Det fri aktuelt

d. 8. nov. 1990

af

af

Gitte Just

d. 8. nov. 1990


Berlingske tidende

d. 12. nov. 1990

af

af

Bo Tao Micha¨elis

d. 12. nov. 1990


Politiken

d. 17. nov. 1990

af

af

John Njor

d. 17. nov. 1990


Antropologi

Nr. 23 (1991)

af

af

Anne Knudsen

Nr. 23 (1991)