Bøger / faglitteratur / biografier

Malerne på Skagen


Beskrivelse


I en blanding af biografi, kunsthistorie og kulturhistorie fortælles om skagensmalernes liv i arbejde, sorg og glæde, som det udfoldede sig i Skagen i årene før og efter år 1900.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 30. jan. 2012

Bogen henvender sig til enhver, som vil kende mere til kunstnerkolonien fra Skagen i 1800-tallet. Bogen er bredt fortællende og ikke beregnet for kunsthistorikere, men for den alment interesserede læser.

Lise Svanholm er kunsthistoriker og ophav til adskillige kunstbøger om skagensmalerne senest Damerne på Skagen, 2006. Med nærværende titel formidler hun hele historien - så vidt den er kendt - fra 1875, hvor Anna Ancher stadig hed Brøndum til efternavn. Et stort persongalleri befolker fortællingen, hvor Anne og Michael Ancher står centralt sammen med P.S. Krøyer og Holger Drachmann. Billederne i flot gengivelse kommenterer beretningen og fortæller kunsthistorie fra en fantastisk periode med enorm udvikling og inspiration. Bogen udkom første gang i 2001, men er gennemrevideret og tilføjet afsnit fra forfatterens nyere værker.

Nye kapitler og opdateringer, nyt lyst og venligt omslagsbillede, som sender bedre signaler, "nye" malerigengivelser, som ikke før er offentliggjort. En fyldig indgang til skagensmalerne - meget fyldigere end Skagen - en kunstnerkoloni, 2010 og Skagensmalerne : introduktion til skagensmalerne og Skagens Museum, 2009.

Interessen for skagensmalerne er stor, forskningen herom ikke særligt omfattende og ifølge Lise Svanholm endnu ikke tilendebragt. Vi kan forvente mere, men dette værk er et must i folkebibliotekerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2001

af

af

Niels Pinholt

d. 31. maj 2001

Interessen for Skagensmalerne bliver større og større. Det afspejles i de talrige bøger om kunstnerne og kunstnermiljøet på Danmarks nordspids. Men hvor mange tidligere bøger, bl.a. Tage Voss, har taget udgangspunkt i kunstnerne én for én, giver Lise Svanholm en anderledes version ved at bryde med det biografiske stof og i stedet koncentrere sig om kronologien og de tæt sammenvævede relationer mellem kunstnerne. Det er Skagen, der er udgangspunktet, det er tiden op til og omkring år 1900, og det er ganske mageløst! Lise Svanholm er kunsthistoriker, og hun har en enestående tæft for både kunsten, kulturen og anekdoterne. Det er ikke en bog for magistre, men en overdådigt illustreret introduktion for alle os andre til den måske mest frugtbare og i hvert fald mest populære epoke i dansk kunsthistorie. Svanholms viden er enorm, både om kunsten, men så sandelig også om intrigerne, pudseløjerlighederne og drukgilderne. Der bringes uddrag fra malernes brevvekslinger, og deres indbyrdes venskaber og uvenskaber belyses. I vurderingen af de enkelte malere fornemmer man, at Svanholm ikke er helt enig med f.eks. Voss og nogle af de overdrevne myter om enkelte af kunstnerne kommer på deres rette plads. Bogen er naturligvis udstyret med komplet billedfortegnelse, navneregister og litteraturliste.


Jyllands-posten

d. 29. maj 2001

af

af

Pernille Anker Kristensen

d. 29. maj 2001


Politiken

d. 30. maj 2001

af

af

Peter Michael Hornung

d. 30. maj 2001


Hrymfaxe

Årg. 31, nr. 3 (2001)

af

af

Arne Mumgaard

Årg. 31, nr. 3 (2001)


Børsen

d. 29. maj 2001

af

af

Bente Scavenius

d. 29. maj 2001


Berlingske tidende

d. 29. maj 2001

af

af

Eva Pohl

d. 29. maj 2001


Kristeligt dagblad

d. 29. maj 2001

af

af

Rikke Rottensten

d. 29. maj 2001