Bøger / faglitteratur / biografier

Manden bag masken : Rossini og hans operaer


Beskrivelse


Biografi om Gioachhino Rossini (1792-1868), der gør op med myter og fordomme, skilder den italienske komponists liv og karriere og sætter kunstner og værk ind i en politisk og kulturhistorisk sammenhæng. Med gennemgang af alle Rossinis 39 operaer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. apr. 2020

Gioacchino Rossini er en af de mest elskede operakomponister, og hans liv og værker skildres i denne bog, som især henvender sig til dem, der interesserer sig for opera og musikhistorie.

Mange operafans er begejstrede for fx "Barberen i Sevilla", som i dag nok er den mest kendte opera af italienske Rossini (1792-1868). Allerede som helt ung blev han en særdeles berømt og efterspurgt komponist, der også hurtigt forstod sit eget talent og værd. Han arbejdede i en tid, der rent politisk var usikker og revolutionær, så kunsten var blandt andet at undgå at gøre sig uvenner med pengestærke magthavere, der nemt kunne blive udskiftet. Musikhistoriker Thomas Milholt beskriver disse udfordringer i Rossinis virke og værk, og forklarer de forskellige skift i magtstrukturer og stilmæssige overgangsperioder fra en klassicistisk til en romantisk stil og smag. Milholt forholder sig kritisk til den eksisterende litteratur om Rossini og inddrager i sine analyser nye arkivfund med Rossinis breve.

Det er en særdeles velfortalt biografi, Milholt har skrevet, og det omfattende stof er fornemt disponeret af en ægte formidler. Dette nye danske standardværk om Rossini er tillige smukt udformet.

Der er ikke andre nyere danske bøger om Rossini, men selvfølgelig beskrives nogle af hans operaer i fx En lille bog om opera, hvor Kasper Holten fortæller om sin omdiskuterede opsætning af "Wilhelm Tell" på Covent Garden.


Kristeligt dagblad

d. 25. maj 2020

af

af

Eva Hvidt

d. 25. maj 2020