Bøger / skønlitteratur til børn / dramatik

Marias maske


Beskrivelse


Skuespil om den søde Maria, klassens leder, som trænger til en tænkepause og pjækker fra skolen. Til sidst bliver det klart for hende, at det vigtigste er at turde være sig selv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Som allerede titlen antyder, er problemstillingen Marias identitet i dette stykke, skrevet i samarbejde med en 7. klasse fra Gladsaxe. Handlingen foregår dels i Marias hjem, hvor hun 5 dagepjækker fra skole - og gør op med sig selv og sit forhold til andre, og dels i scener, billeder, der undervejs viser erindringsglimt af forskellige situationer. Her er der mulighed for mangeoptrædende (en klasse). Ligeledes kan mange bruges i de to talekor: det ene, der udtrykker Marias maske, den søde Maria, og det andet samvittigheden, den sande Maria. - Maria vil nemlig så gernevære venner med alle, gøre alle tilpas, og da hun endelig indser det umulige heri, får hun mod til at være sig selv, og tør smide masken. -Det er for aldersgruppen vedkommende og nære ting, dertales om, kammeratskab, mobning, solidaritet o.l., der ofte er emner til klassens time. Her og i dansk kan man arbejde med stykket på klassebasis, mens det ligeledes er velegnet til enforestilling, hvor f.eks. talekorene vilhave en vis effekt. De sceniske krav er små: blot plads til to parallelle forløb. Bogen slutter med Kim Foss Hansens oplæg til samtaler ud fra deforskellige episoder. Klassesæt på AC vil være en god idé.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne komedie handler om den søde, pæne, kloge Maria, som er lederen i 7. kl. En dag kører hun træt i rollen og pjækker en uge fra skolen. Stykket foregår på to planer. Det ene i nutiden hosMaria hjemme. Rollen spilles af samme person. På det andet plan føres begivenhederne over i fantasiens verden i afsnit kaldet billeder, hvor Maria forestiller den søde pige. Rollen skal spilles medmaske evt. af flere personer. Hertil er endvidere knyttet to kor. Det ene: det sande kor, der udtrykker Marias skyld- og usikkerhedsfølelse. Det andet kor: Det søde kor forestiller den gode Maria.Gennem 5 afsnit = 5 skoledage afdækkes Marias problemer og hendes søgen efter sit rette jeg. Stærke mobningsscener er indlagt. Et spændende psykologisk og eksperimenterende stykke, der kræver stortforarbejde og en stærk instruktør- og aktørindsats. Til gengæld er problemerne sat så meget på spidsen, at der uvilkårligt vil opstå diskussion og engagement. Det er egnet både til klasse- oggruppespil og til godtteater, og kan spilles af 13-16 årige og ses fra ca. 11 år. Til stykket er knyttet et grundigt for- og efterord. Det fotografiske omslag i farver illustrerer Marias masker pålevende vis.