Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Materialitet : en indføring i kultur, identitet og teknologi


Beskrivelse


Indføring i studiet af kultur, identitet og teknologi set gennem de fysiske genstande og fænomener som omgiver menneskers sociale virkelighed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2012

af

af

Søren Brunbech

d. 10. aug. 2012

Forfatternes ambitionen er at skrive en bredt introducerende lærebog i materialitetsstudier på dansk. Målgruppen vil da også være studerende på universitetsfag, hvor materialitetsstudier indgår.

De to universitetsfolk, der står bag, har en baggrund som ph.d. i henholdsvis socialantropologi og forhistorisk arkæologi. Materialitetsstudier indgår i flere fag og handler om menneskers omgang med ting, og om hvordan ting og deres formgivning er medskabere af identiteter, kulturelle relationer og også kan indeholde moralske problemstillinger. De gennemgår og diskuterer forskellige metoder, teoretiske modeller og forskningstraditioner inden for området, og de inddrager eksempler fra fx landskabets, arkitekturens og hjemmets materialitet, fra produktion og forbrug, og fra tingenes opløsning og forfald. Der er "refleksionsspørgsmål' og forslag til videre læsning efter hvert kapitel og til afslutning en omfattende fortegnelse over udenlandsk litteratur.

B. Stoklund Tingenes kulturhistorie - etnologiske studier i den materielle kultur, 2003 er en række essays om genstandenes brug og betydning i bondesamfundet og om samspillet mellem mennesker og ting.

Studiet af tingene og menneskelivets materielle vilkår har traditionelt været et område for arkæologi, antropologi og etnologi, men bruges i stigende grad i andre forskningsområder. Bogen giver en introduktion til området, primært henvendt til universitetsstuderende.


Jordens folk

Årg. 48, nr. 2 (2013)

af

af

Steffen Dalsgaard

Årg. 48, nr. 2 (2013)


Antropologi

Nr. 67 (2013)

af

af

Astrid Grue

Nr. 67 (2013)