Bøger / faglitteratur / erindringer

Med hånden på rattet : en saudiarabisk kvindes kamp for ligeværd og frihed


Beskrivelse


Manal al-Sharifs (f. 1979) beretning om en opvækst som dybt religiøs i Saudi-Arabien og efterfølgende uddannelsesophold i udlandet. Det inspirerer hende til en kamp for ligestilling og en berømt YouTube-video, hvor hun stik imod saudiarabisk lov kører bil.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. maj 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 30. maj 2018

En saudiarabisk kvinde udfordrer det mandsdominerede samfund. Bogen kan læses af alle med interesse for islam og kvinders rettigheder.

Manal bliver anholdt for "kørsel i kvindelig" tilstand, og det bliver starten på hendes aktivisme. Manal vokser op i en saudiarabisk familie med trange kår og udvikler sig gennem barndommen til at være dybt religiøs. Hendes mor ønsker, at hun skal tage en uddannelse, og på den måde bliver hun præsenteret for verden udenfor. Gennem sine udlandsophold ser hun, hvordan kvinder har helt anderledes frie rammer og medbestemmelse, og det tænder en ild i hende. Hendes eget oprør tilbage i Saudi Arabien bliver en bilkørsel, der bliver optaget og lagt på youtube. Det fører til en pinefuld tilbageholdelse. Manal beretter om sin og søsterens omskæring, og om hvordan kvinder altid skal være under opsyn af en mand, når de forlader hjemmet. Det er også fortællingen om det arabiske forår, som Manal med sin bilkørsel indskriver sig i.

Bogen indeholder gruopvækkende beretninger om livet som pige og kvinde i Saudi Arabien. Manal fortæller medrivende om de uretfærdigheder, hun er gået igennem, og hvorfor hun mener det er værd at kæmpe så hårdt for ligestillingen mellem kvinder og mænd.

Bogen vil tiltrække læseren, som bl.a. har læst 1000 piskeslagAyaan og AyaanBogen vil tiltrække læseren, som bl.a. har læst 1000 piskeslag og .