Bøger / faglitteratur

Meditation og hjernen : gammel visdom og moderne videnskab


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. aug. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 1. aug. 2013

Til samme segment, som læser HjerneForums bøger, og til det mediterende segment, som søger videnskabelig dokumentation for meditationens virkninger.

Heinz Hilbrecht har ph.d. i geologi og palæontologi og har arbejdet med forskning i sit professionelle liv. Hertil kommer, at han har praktiseret meditation igennem 35 år. Med akademisk omhu begynder han sin bog med et historisk og globalt rids over meditationens udbredelse. Herefter fortæller han, hvordan hjernen udvikler sig gennem livet samt i næste afsnit: meditationens trin. Det er ikke en lærebog i meditation, men en bog, der formidler, hvad meditation er. Hovedparten af bogen består af interessante indblik i, hvordan meditationen påvirker et menneske: bevidstgør ubevidste hjernefunktioner, hvad der sker i en hjerne, der gennemstrømmes af "kundalini" eller "qi", at vi bliver empatiske og har grænseoverskridende oplevelser. Bogen forener moderne forskning med gamle meditationstraditioner. Bogen er ikke vanskelig at læse.

Bogen falder udenfor meditations- og mindfulness-bøgernes område, der ellers ofte referer til de gavnlige effekter på hjernen fx Meditationens hemmeligheder. Den er heller ikke helt på linje med HjerneForum, der stadig har til gode at kigge videnskabeligt på meditation. Alligevel kan den sammenlignes med begge grupper.

Bogen har en naturlig plads på bibliotekets hylder, især hvor der i forvejen er interesse for meditation og hjerneforskning.