Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Men himlen lukker sine øjne


Beskrivelse


Under 1. verdenskrig bliver de unge mænd i den lille dansksindede flække i Nordslesvig indkaldt til at kæmpe for tyskerne. Krigen og den spanske syge dræber mange, men trods alt lever kærligheden, og nye fødes.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. dec. 2002

af

af

Elin Søborg

d. 13. dec. 2002

Gerd Rindel holder af at fortælle om danskernes liv i en ikke så fjern fortid. Det har hun i de sidste 17 år siden sin debut med Øretævens vej gjort godt og for mange aldersgrupper. Her kommer hun med en fin roman fra 1. verdenskrig. I en lille flække i Nordslesvig lider de stærkt under krigen. Tyskerne indkalder de unge mænd en efter en, mange af dem dør i skyttegravene, og de overlevende kommer hjem med sår på sjæl og krop. Og derhjemme hærger den spanske syge, så ved krigens slutning er der ikke en familie, der ikke har mistet medlemmer. Men livet går videre, skønt samfundet også er ændret, og især pigerne har fået en ny rolle. Der fortælles roligt og udramatisk fra forskellige personers synsvinkler og gennem breve om livet i skyttegraven, om den lidt kedelige tilværelse i flækken, om angsten og sorgen, men også om kærligheden og nyt liv. Det er en roman om dagligliv i en svær periode. Krigens årsager berøres ikke, og man hører kun lidt om tidens politik. Til gengæld kommer man ind under huden på de velbeskrevne personer og det lille samfund, der må tåle så meget. En roman, der kan læses af modne 14-årige, men nok mest vil tiltale voksne. Smukt og stemningsfyldt omslag.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. dec. 2002

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 13. dec. 2002

Gerd Rindel debuterede i 1981 med den historiske børnebog Øretævens vej. Siden har hun skrevet en lang række bøger for læsere i alle aldre og modtaget forskellige priser. Nu er hun her så med en historisk roman for unge og voksne. Handlingen udspiller sig i en lille flække ved vadehavet i Nordslesvig, og tidspunktet er 1. verdenskrig. Nordslesvig - i dag Sønderjylland - var under tysk herredømme, og derfor måtte mange dansksindede unge deltage i krigen på tysk side. Således også sønnerne i de to familier, bogen handler om. Vi følger med skiftende synsvinkler tre søskende: den usikre og følsomme Jens Peter, der aldrig slipper af med de fysiske og psykiske skader, han pådrager sig i skyttegravene, den smukke, impulsive Thea, der forelsker sig hovedkulds i en omrejsende prædikant og siden står alene med et "uægte barn", og endelig den kloge, tænksomme Kerstine, hvis brevveksling med broderen og kromandens Frederik bliver læserens bindeled mellem livet i landsbyen og livet ved fronten. Gennem en række korte kapitler får læseren et godt indblik i personernes tanker og følelser, og også natur og miljø er skildret med fin indlevelse. Sproget glider ubesværet, og bogen er let at læse teknisk set, men indholdet kræver modne læsere. Fra 9. klasse og opefter.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 24 (2003)

af

af

Annette Westrup

Årg. 120, nr. 24 (2003)


litteratursiden.dk

d. 30. maj 2011

af

af

Hans Christian Davidsen

d. 30. maj 2011

Det siges igen og igen om de dansksindede nordslesvigere, der var i Kejser-Tysklands uniform i Første Verdenskrig. De kæmpede i en krig, der ikke var deres. Det er jo rigtigt. Rigtig mange unge mænd h...


litteratursiden.dk

d. 7. juni 2003

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 7. juni 2003

Lån bogen på Vi befinder os i en lille flække i en marskegn i Nordslesvig, og de overvejende dansksindede beboere har travlt med deres eget. 1. verdenskrig er bare noget, de hører lidt om, men ikke r...


Berlingske tidende

d. 14. jan. 2003

af

af

Birgitte Grundtvig

d. 14. jan. 2003


Information

d. 13. mar. 2003

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 13. mar. 2003


Weekendavisen

d. 31. jan. 2003

af

af

Damian Arguimbau

d. 31. jan. 2003


Jyllands-posten

d. 29. jan. 2003

af

af

Annelise Vestergaard

d. 29. jan. 2003