Bøger / faglitteratur til børn

Mestertyven og kræmmeren fra Himmerland - Anders Hansen Nørager


Beskrivelse


Gennem en række forhør oprulles Anders Hansen Nøragers (f. ca. 1776) brogede fortid som bissekræmmer og tyv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. nov. 2013

For læsere, der søger den lokalhistoriske fortælling. Vil især tiltrække den lidt ældre lokalhistorisk interesserede, ikke mindst i Himmerland og Nordjylland.

Lokalhistorisk fortælling, der opruller en faktisk historisk retssag. Her står Anders Hansen Nørager (1776-1845) anklaget for en lang række forbrydelser. Vi følger retssagen dag for dag, men det er ikke kun en historie om kriminalitet, det er mindst ligeså meget en historie om livet på den danske samfunds bund, blandt det man dengang kaldte "rakkerpak". For Anders er søn af "Rakker Hans" og "Rakker Karen". I "Den Store Danske" defineres rakkere bl.a. sådan: "ældre betegnelse for person, der udførte renovationsarbejde, flåede selvdøde dyr og bragte ådsler ud af byen til rakkerkulen". Rakkere er historisk set laveste på den sociale rangstige. Ja, de er nærmest udenfor, og at betragte som udstødte af samfundet. Retssagen løber fra 13. juli 1838 til januar 1839. Dommen lyder sådan: "som er tilfunden Straf af Kagstrygning og Rasphuusarbeide for Livstid". "Kagstrygning" er offentlig piskning bundet til en pæl (kag). Anders blev kendt i Vesthimmerland som "Den slemme Anders Nørager".

Jeg kommer til at tænke på Brovst Nielsens socialhistoriske fortællinger om samfundets udstødte Originaler i Nordjylland. JB har bl.a. også selv skrevet Himmerlandske originaler og ugerningsmænd.

For interesserede socialkulturelt historisk guf. Især læsere på biblioteker i Himmerland og Nordjylland.Informationer og udgaver