Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Middelalderen : historie, religion, litteratur og kunst


Beskrivelse


En samlet beskrivelse af middelalderen fra 500-tallet til 1500-tallet med centrale kildetekster.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. sep. 2011

Henvender sig som lærebog til ungdomsuddannelserne og til opgaver fra og med højeste folkeskoleniveau. Oversigtsværk for historisk interesserede.

2 undervisere fra Odense Katedralskole skriver her en pædagogisk velfungerende bog. Oplagt som historisk og tværfaglig lærebog, og glimrende som oversigtsværk for alle. Først nyttig definition af middelalderen. Efterfølgende overskrifter er fx "Middelalderbyen", "De sociale forhold" og "Naturfilosofi og teknologi". Efter hvert kapitel kildemateriale, fx under "Sociale forhold" uddrag af Margery Kempes selvbiografi fra 1436-38, første selvbiografi på engelsk af en kvinde. Hun skriver bl.a., hvor hun har overvundet en personlig krise: "Så bad hun Gud om tilgivelse og opgav sit hovmod, sin pengebegærlighed og sin attrå efter beundring her i verden, og hun udførte mange bodsøvelser, og slog ind på det evige livs vej". Forordet fortæller, at flere kildetekster ikke før er oversat til dansk. Bogens billedmateriale kan bruges til billedanalyser, fx en blodrød illustration fra abbedisse Herrad von Landsbergs lærebog for nonner fra sidst i 1100-tallet. Her ser man "Syndere, deriblandt jøder og riddere" pint i et katolsk helvede.

Et andet oversigtsværk er fx Middelalderens verden : verdensbilledet, tænkningen, rummet og religionen, men nærværende bog er et solidt bud på et blivende oversigtsværk.

Et flot oversigtsværk om middelalderen, der kan formidles bredt til interesserede, og som har lånere på de fleste biblioteker.


Gymnasieskolen

2012, nr. 3

af

af

Sune Weile

2012, nr. 3


Historie & samfundsfag

Årg. 51, nr. 4 (2011)

af

af

Thomas Binderup

Årg. 51, nr. 4 (2011)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 191 (2011)

af

af

Henrik Bonne Larsen

Nr. 191 (2011)