Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mig og Ole


Beskrivelse


Inger og hendes veninder Hanne og Mona glæder sig til sommerferien. Så kommer Ole fra København og der bliver liv og glade dage i Dronninglund. Sommeren 1946 bliver fuld af sjove og spændende begivenheder.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1998

af

af

Ulla Møller

d. 4. mar. 1998

Det bliver svært at fastholde de 5 - 7 åriges interesse for disse erindringsbilleder fra Dronninglund i sommeren 1946. For dem er det en fjern og meget anderledes fortid. For en oplæser fra bedsteforældregenerationen derimod kan det blive en nostalgisk rejse til barndommens somre og inspiration til at formidle egne barndomsminder til en ny generation. For vist har bogen stemning fra dengang, solen skinnede hele sommeren, stationsforstanderen sendte togene afsted og supermarkedet var en købmandsgård med lader og lofter. Den dengang ca. 8 årige Inger fortæller om sine og venindernes meriter i selskab med feriedrengen Ole, der hver sommer ankom fra København. Hvert kapitel er en afsluttet episode, så bogen er velegnet til godnatlæsning. Hovedvægten er lagt på de sjove eller dramatiske begivenheder. Der er barok humor over kapitlet, hvor et ungdommeligt fødselsdagsselskab vælter kisten, hvor bedste ligger lig, og et kapitel hvor ungerne laver cirkusforestilling for flygtningelejrens børn er rørende og tankevækkende. Bogen er illustreret med tegninger i en løs, lidt skitseagtig streg, og forsiden er dækkende for indholdet: Sommerlig provins for 50 år siden.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1998

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 4. mar. 1998

Erindringsbøger har i nogen tid været på mode, og der findes efterhånden en del forskelligartede af slagsen. Denne bog indeholder 12 historier baseret på forfatterens erindringer fra barndommen i fyrrernes Dronninglund i Vendsyssel. Hovedpersonen er københavnerdrengen Ole, der har en del tilfælles med Ole Lund Kirkegårds drengefigurer. Han er festlig og tør det hele, men er god nok på bunden. Børnene i Dronninglund ser frem til sommerferien og Oles ankomst, og han skuffer dem ikke. Der er skæg og ballade, hvor han befinder sig, men der er også alvor i historierne. De er af forskellig længde. Den korteste er på 4 sider og den længste på 12. Miljøbeskrivelserne er gode og understøttes af tidstypiske tegninger. Man får et godt billede af tiden (slutningen af fyrrerne må det være, for krigen er end ikke nævnt). Forholdet mellem børn og voksne dengang vil være meget fremmedartet for vore dages børn og vil give anledning til samtale. Bogen er først og fremmest en oplæsningsbog, men sprogligt er den lettilgængelig og vil kunne læses selvstændigt af gode læsere fra 4. klasse.


BUM

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)

af

af

Bent Andersen

Årg. 16, nr. 3/4 (1998)