Bøger / faglitteratur

Min far Tefik : gæstearbejder i Danmark


Beskrivelse


Adil Erdem interviewer sin far, Tefik Erdem, om livet som gæstearbejder i Danmark, hvortil han kom i 1969 og endte med at blive i 43 år, indtil han vendte tilbage til fødelandet Tyrkiet i 2012.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. maj 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 13. maj 2013

For læsere med interesse for det multikulturelle Danmark, eller folk der søger viden om livet som gæstearbejder. Til brug i undervisning kræves der gode danskkundskaber.

Erdem (f. 1964) arbejder til daglig som indvandrerkonsulent, og har udgivet en lang række bøger med særligt fokus på unge og kulturforskelle. Hans nye bog er beretningen om hans fars (Tefik) mange år som gæstearbejder i Danmark, fortalt via en række samtaler umiddelbart før faderen permanent rejser tilbage til den landsby i Tyrkiet, som han forlod i 1969. Oprindeligt var planen, at han kun skulle være i Danmark i to år og tjene penge, men det blev til mere end 43 år i området omkring Hedehusene. Først i 1981 søgte han familiesammenføring, og bogen er på mange måder Erdems forsøg på at forstå, hvorfor det tog så lang tid. Det er en også en historie om kulturforskelle, der giver et unikt indblik i, hvordan livet som gæstearbejder tog sig ud i 1970-80-90'erne. Der var kæmpe forskel på livet i en fattig tyrkisk landsby og tilværelsen i Danmark, men sympatiske Tefik var hurtig til at indrette sig. Racisme har han ikke mødt meget af, og han er i det hele taget meget taknemmelig for tiden i landet. Bogen er let at læse, og dialogen mellem far og søn afvikles kvikt og effektivt, uden at det bliver alt for familiært og uvedkommende.

Andre bøger om samme tema er Abenth Tyrkiske indvandrere, 1990 og Aydas Integrationsår, 1988.

Klog og vedkommende bog, der kan læses som historisk dokument om livet som fremmed i Danmark.